×
Vyhľadávanie v blogoch

Nádchovník - prírodný pomocník pri prechladnutí

Nádchovník, známy aj ako mexický či grécky eukalyptus, kubánske oregano, španielsky tymián, indický borák alebo molica, je obľúbenou izbovou rastlinou pôvodom z Austrálie, kde sa vyskytuje vo forme kríkov. Táto rastlina je cenená najmä v období respiračných ochorení vďaka svojim liečivým vlastnostiam.

Listy sú silné, dužinaté a pokryté hustým, jemným strieborným pľuzgierom. Ľahko sa lámu a uvoľňuje sa z nich charakteristická a silná vôňa, ktorá pripomína kombináciu mäty, medovky, gáfrovníka a eukalyptu.

Nádchovník je nenáročný na pestovanie, miluje svetlo a teplo. Avšak prievan a pokles teploty pod 12 ° C mu nesvedčí. Prospieva mu suchý, horúci vzduch, takže ho môžete pestovať aj na parapete nad radiátorom.

V lete môžete rastlinu umiestniť von. Zálievku robte až vtedy, keď je zemina skutočne suchá. Odporúča sa tiež ročné jarné presádzanie. Pokiaľ budete nádchovník pravidelne zaštipovať, ochotne sa vám rozkošatí.

Podľa štúdií z roku 2016 má nádchovník množstvo pozitívnych účinkov na zdravie, ako sú antioxidačné, protizápalové, antimikrobiálne a protinádorové účinky. Obsahuje tiež bohaté látky ako vonné silice, omega-6 mastné kyseliny a vitamíny A a C.

Najčastejšie sa používa proti nádche, kašľu, bolesti v krku a prechladnutiu. Stačí iba lístky prepadnúť medzi prstami a inhalovať. Vonia pomerne dlho a hneď nezvädne. Rastlina však nájde svoje využitie aj v kuchyni. Hodí sa na ryby a baranie mäso.

Ako pripraviť sirup a čaj z nádchovníka

- 35 lístkov nádchovníka

- 1 pomaranč, citrón či limetka

- 1 l vody

- 1 kg cukru

- pre chuť je možné pridať do sirupu aj čerstvý zázvor

Citrusy olúpte a nakrájajte na plátky. Vložte ich spoločne s lístkami nádchu do misky a zalejte vriacou vodou. Lístky je nutné stlačiť pod hladinu. Pomôcť si môžete napríklad tanierom. Potom nechajte lúhovať približne 1 až 2 dni.

Nálev potom sceďte do hrnca. Pridajte cukor a na miernom plameni varte dovtedy, kým sa neprevarí do hustého sirupu. Do pripravených čistých pohárov zlejte pripravený sirup, zaviečkujte, otočte hore dnom na 5 minút a potom otočte späť. Po vychladnutí uchovávajte sirup v chlade.

Sirup môžete konzumovať len tak po lyžičkách podobne ako iné sirupy alebo ho použiť ako bežné sladidlo. Ochutiť s ním môžete raňajkové kaše, lievance, jogurt alebo čaj - čerstvé listy umyte a zalejte vriacou vodou. Nechajte niekoľko minút lúhovať. Čaj môžete dochutiť medom.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa