×
Vyhľadávanie v blogoch

Sadíme a pestujeme - Hrach

Hrach je považovaný za jednu z najstarších kultúrnych rastlín, ktorá si po celé stáročia udržala svoje významné miesto v poľnohospodárstve a stravovaní.

Zdravotné benefity

Táto nenáročná strukovina je cenná nielen pre svoje chutné a výživné semená, ale aj vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálnych látok, ktoré majú pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Podporuje činnosť nervovej sústavy, prispieva k dobrej funkcii srdca a je tiež významná pre detoxikáciu a podporu tráviaceho systému.

Pestovanie hrachu nie je príliš náročné, ale vyžaduje dodržanie určitých zásad. Semená sa vysievajú na prelome marca a apríla priamo na vonkajšie stanovište. Aby bola dosiahnutá čo najlepšia klíčivosť, je odporúčané semená pred výsevom namočiť a nechať ich napučať.

Na zabezpečenie dlhodobejšej úrody je možné opakovane vysievať až do júla, pričom výsev by mal prebiehať do hĺbky 3–5 cm s riadkovým rozostupom 30 cm a vzdialenosťou semien 5 cm v riadku.

Nenáročné pestovanie hrachu

Semená klíčia pri teplote 12–18 °C jeden až dva týždne. Hrach preferuje slnečné stanovište chránené pred silným vetrom a vyžaduje pravidelnú zálievku.

Nezabúdajte na dostatočnú oporu. Pôda by mala byť hlinitá s dobrou štruktúrou, humózne a s neutrálnym pH. Úroda hrachu prebieha postupne, v závislosti od požadovanej zrelosti plodov.

Táto rastlina ponúka nielen vysokú nutričnú hodnotu, ale aj rozmanité možnosti využitia v kuchyni, od tradičných polievok a šalátov po moderné vegetariánske pokrmy.

Svoje miesto si hrach našiel nielen v domácich záhradách, ale aj v profesionálnom poľnohospodárstve, kde sa využíva pre svoju schopnosť obohacovať pôdu o dusík, čo je dôležité pre plodnosť a zdravie pôdy.

Vzhľadom na svoje priaznivé vlastnosti a nenáročnosť na pestovanie si hrach zaslúži byť naďalej ceneným členom našich záhrad a polí.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa