×
Vyhľadávanie v blogoch

Listová zelenina nielen pre králikov

Krátka doba pestovania, ktorá málokedy presiahne dva mesiace, to je nesporná výhoda. Ďalšími výhodami je malá náročnosť na živiny a kvalitu pôdy a možnosť zeleninu pestovať v kvetináči. Rastliny sú náročnejšie na zálievku, majú totiž plytký koreňový systém a nie je možné ju zaliať do zásoby, pretože jemné krátke korene si nevytiahnu vodu z hlbších vrstiev pôdy.

Svoje uplatnenie však nájdu i na balkónoch, terasách a v atriových záhradách. Listová zelenina je ideálna ako príloha k jedlám, má veľa minerálov, vitamínov a vlákniny.

Pri výseve prihoďte i zopár semienok aromatických byliniek, ako je bazalka, kôpor či trebuľka, rastliny sa znášajú dobre, váš šalátový tanier tak bude pestrejší.

Najznámejšie druhy

Šaláty – hlávkový alebo ľadový šalát, pozná každý, skúste však aj zmes šalátov pre zber mladých listov. Šaláty sa nejednotia a v balení sú namiešané rôzne odrody s červenými, zelenými i kučeravými listami. U niektorých druhov sa listy postupne odtrhávajú.

Rukola – klíči a rastie veľmi rýchlo. Má ľahkú štipľavú chuť.

Špenát – špenát sa využíva skôr sparený ako čerstvý. Vysievať je možné prakticky celoročne, listy sa zbierajú najčastejšie na dvakrát. Najlepší je jarný alebo jesenný zber, cez leto je výnos listov predsa len nižší.

Valeriánka – vysieva sa ku konci leta. Výhodou je odolnosť proti chaldu i mrazu – je možné ho zbierať i v zime a vydrží až do jari.

...i menej tradičné

Margaréta, chryzanténa – zelenina predovšetkým ázijskej kuchyne. Vysieva sa až do konca augusta.

Horčica listová – listy pikantnej chuti sa často pridávajú do zmesi, samostane sú veľmi ostré. Po zrezaní môže horčica i prezimovať.

Novozelándský špenát – je teplomilný, hodí sa na slnečné miesta a má trocha sukulentný charakter. Pestujeme ho z priameho výsevu alebo si ho predpestujeme. Rastie hojne a zásobí nás až do jesene.

Perila – tiež jedna z ázijských zelenín. Perila vytvára košaté rastliny. Jej prednosťou sú výrazné antiseptické a antioxidačné účinky, odpudzuje hmyz, ale priťahuje motýle. Vysievame na jar.

Jedálniček si môžete tiež obohatiť pestovaním či zberom napríklad medvedieho cesnaku, štiavu, púpavových listov, lobody a ďalších bylín, ktoré rastú i voľne v prírode.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa