×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako vypestovať krásne a chutné uhorky?

Uhorky sú zaručene najobľúbenejšou slovenskou zeleninou. Sú zdravé, chutné a osviežujúce. Pestovať sa dajú klasické nakladačky, ktoré sa zavárajú na kyslo, alebo "hadovky či šalátovky", ideálne do šalátov a teplých pokrmov. Uhorka je diétna, má minimum kalórií a vďaka obsahu draslíka skvele odvodňuje, čo ocení každý, kto chce schudnúť. Obsahujú 90–96 % vody, z čoho jasne plynú predpoklady pre ich úspešné pestovanie. 

 

1. Základnou životnou potrebou pre uhorky sú slnko a svetlo. K úspešnému rastu im doprajte stanovisko na slnku, a to aspoň na osem hodín denne. Silných a chutných plodov sa nedočkáte, pokiaľ ich budete pestovať v polotieni alebo dokonca v tieni. 

2. Kyprá, výživná a na humus bohatá pôda. Uhorkám prilepšíte pôdu vrstvou kvalitného, vyzretého kompostu. Pôdy by mala byť prehriatá, ideálna je na pestovanie na čiernej fólii. 

3. Zatiaľ čo sa okolo uhoriek začne tvoriť burina, je treba včas zahájiť plečkovanie a okopávanie. Čím sú rastlinky buriny menšie, tím ľahšie sa ničia. Stačí vždy len veľmi opatrne a s citom prehrabnúť povrch pôdy, klíčiacu burina tak nestihne vôbec vyrásť. Nadľahčená a čistá horná vrstva pôdy tiež účinne bráni vyparovaniu vody zo spodných vrstiev, v ktorých sú umiestnené korene. Okopávajte pravidelne, po čase pôda zase zaľahne. Rastlinky uhoriek korenia veľmi plytko, potom teda na vytrhnutie koreňov. 

4. Uhorky zalievame pravidelne ráno aj večer, a to odstátou vodou, rozhodne nie studenou. Vyvarujte sa tiež poludňajšieho zalievania, kedy dôjde k rýchlemu vypareniu vody a pre uhorky je to veľký šok. Z okolitej pôdy by sa tiež nemalo stať blato. Zavlažujeme výhradne pod listami, inak dáte priechod vzniku plesní a hubových ochorení. 

5. Dôležité sú tiež vhodní susedia. Pozor na to, čo zasadíte v okolí uhoriek, mohlo by to ovplyvniť ich dobrý rast. Určite v ich blízkosti nepestujte zemiaky. Prilepšiť im naopak môžu reďkovky.

6. Nesaďte uhorky behom rokov vždy na rovnaký záhon, ohrozili by ste tak zdravie pôdy. Každú sezónu by ste ich mali presunúť na iné stanovisko. Je to tak s väčšinou plodín, pôdy sa po pauze zotaví a nebudete riskovať dlhodobé zamorenie. 

7. Pokiaľ chcete mať naozaj kvalitné malé uhorky na zaváranie, mali by ste ich zbierať každý druhý deň. Aj prerastené nakladačky však spotrebujete napr. na kvasenie či na šalát, ale znižujú tak výnos kvalitných plodov. Jedným prerasteným plodom prídete asi tak o tri až päť uhoriek, ktoré rastlina už nenasadí. 

 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa