×
Vyhľadávanie v blogoch

Liany, ktoré zakryjú nevzhľadné miesta v záhrade

Môžu sa šplhať po múrikoch, plotoch či pergolách, alebo im musíte vystavať dostatočnú oporu. Kontajnerové sadenice možno vysádzať behom celej vegetačnej sezóny. Brečtan, pavinič, zemolez, plamienok, chmeľ a ďalšie, ak o premýšľate o zaobstaraní si nejakej popínavky, zoznámte sa.

V prvom rade vyberte rastliny, ktoré sa hodia práve pre podmienky vašej záhrady, informujte sa o rýchlosti rastu a celkovom vzraste a nárokoch vami vybraného druhu popínavky. Potom už len vybrať zdravé vzrastené sadenice. 

Pri obstaraní rastlín vychádzajte z rozmerov konštrukcie a vitality popínavej rastliny. Liany musia vydržať vystavenie vetra a mrazu. Pamätajte tiež na údržbu, nemali by narastať príliš bujne, aby sme ich nemuseli príliš často strihať. Vyberať možno aj z popínavých jednoročných rastlín, ako sú hrachor, fazuľa šarlátová, povojník purpurový, každý rok tak môže byť výsadba iná. Niektoré kultivary plamienok sa na jar hlboko zostrihávajú. 

Medzi tými, ktoré vyžadujú oporu, aby sa mohli okolo nej obvíjať, radíme hrachor voňavý(Lathyrus odoratus), pupenec trojfarebný(Convolvus tricolor), povojník purpurový(Ipomoea purpurea), Tunbergiu krídlatú(Thunbergia alata). Sú všetky nenáročné, rýchlo rastúce, obvykle vyžadujú slnečné stanovisko, dostatočnú zálievku a občasné prihnojovanie. Veľmi ľahko si ich môžete namnožiť semenami pre výsadbu v ďalšej sezóne. 

Pre robustnejšie konštrukcie sa hodí napr. pnúce ruže - Rosa ‘Compassion’; R. ‘Lady Hillingdon’; R. ‘Madame Alfred Carrière’; R. ‘Maigold’; R. ‘Mermaid’; R. ‘New Dawn’; R. ‘Paul’s Lemon Pillar’; R. ‘Wedding Day’; R. filipes ‘Kiftsgate’; R. mulliganii, plamienky - Clematis x durandii;. C. ‘Ernest Markham’; C. ‘Etoile Rose’; C. flammula; C. ‘Huldine’; C. x jackmanii; C. rehderiana; C. viticella, břečťany Hedera helix ‘Buttercup’; H. helix ‘Goldheart’; H. helix ‘Ivalace’, zemolezy - Lonicera x brownii ‘Dropmore Scarlet’; L. japonica ‘Halliana’; L. splendida; L. tragophylla. Z dalších druhů je vhodný např. Abutilon megapotamicum, Akebia quinata, Campsis radicans, Cobaea scandens, Jasminum officinale, Lathyrus latifolius, Passiflora caerulea, Solanum jasminoides, Wisteria floribunda.

Pestovať sa dajú aj popínavky s jedlými plodmi, ako napríklad schizandra čínska(Schizandra chinensis). Aby sa jej dobre darilo, je potrebné zaistiť jej najmä kyslú pôdu a miesto v polotieni. Za priaznivých podmienok u nás dorastá do výšky okolo troch metrov. V priebehu jesene vykonáme zmladenie starších rastlín, mladé orezať nepotrebujú. VV priebehu marca a apríla rastliny prihnojíme. Od polovice augusta na rastline dozrievajú plody, ktoré sú veľmi podobné bobuliam červenej ríbezle. Ďalšou úžitkovou lianou je kiwi. Existuje v dvoch variantoch – dvojdomé a samosprašné. Pokiaľ si zaobstaráme odrodu samosprašnú, stačí nám jedna rastlina, pokiaľ dvojdomú, musíme mať samčiu aj samičiu rastlinu. Kiwi potrebuje slnečné stanovisko, najlepšie na južnej strane, napr. pri stene domu, pretože je popínavé dá sa pestovať v stenách ako vínna réva. Pôda by mala byť kvalitná, priepustná, s dostatkom vápnika, draslíka a horčíka. Ak pôda nevyhovuje, môžeme použiť prihnojovanie – hodí sa napr. liadok s vápencom. Behom vegetácie potrebuje kiwi pravidelnú zálievku a hnojenie. Kiwi je možné tvarovať a dokonca je to žiadúce, aby sa nám nevytvoril spleť vetví. Jednotlivé šľahúne sa dajú dobre vyväzovať. Plodí až v treťom roku.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa