×
Vyhľadávanie v blogoch

Ostnatý obrí krásavec - Echinokaktus

Vo svojej domovine, teda v Mexiku, bežne dosahuje tento kaktus do výšky až 1,5 metra. V bytových podmienkach sa však ničoho takého báť nemusíte. U nás je jeho rast značne spomalený, takže do takejto závratnej výšky v obývačke nevyrastie.

Vďaka svojmu dužnatému telu, v ktorom dokážu výborne zhromažďovať vodu, sú pripravené žiť vo veľmi suchom prostredí. Ostne slúžia ako výborná obrana jeho tela pred ostrými slnečnými lúčmi a zabraňujú tak jeho vysúšaniu. V Mexiku často vykvitá nádhernými žltými kvetmi. V našich podmienkach docieliť kvitnutie ale často býva doslova nadľudská úloha.

Stanovište mu vyberieme svetlé a slnečné, priame slnečné lúče mu vadiť určite nebudú. Vyhovovať mu bude bežná izbová teplota. V zime mu doprajte pokoj, najlepšie mu bude na mieste, kde sa teploty pohybujú iba okolo 10 °C. So zálievkou to nepreháňajte, echinokaktus na ňu rozhodne nie je náročný. Aj v letných obdobiach ho zalievame mierne av zime by sme skôr než zalievať mali iba zvlhčovať jeho substrát. Suchom mu rozhodne ublížite menej ako preliatím. Za občasné porosenie však bude rád. Suchý vzduch znáša dobre. V období vegetácie ho môžeme raz do mesiaca pohnojiť bežným hnojivom na kaktusy. Substrát by mal byť piesočnatohlinitý.

Množenie echinokaktusu semenami, ktoré sa vložia do piesčitého substrátu pri teplote pôdy 25 °C, nie je nič jednoduché, túto záležitosť by sme preto mali prenechať skôr na odborníkoch. Pri práci s ním radšej použite rukavice. Pri presádzaní kaktusu vždy skontrolujeme jeho korene. Mladé exempláre presádzame raz za 2 roky, rastliny staršie môžeme presádzať iba raz za 4 až 5 rokov. Pri letnení vyberte pre kaktus slnečné miesto, ktoré je dobre chránené pred vetrom a dažďom. Po pobyte vonku bude mať kaktus oveľa viac sfarbené ostne a tiež budú na pohľad oveľa bohatšie. Tento kaktus by rozhodne nemal patriť do izby malým deťom! Jeho ostne sú naozaj ostré a poraniť sa o ne je veľmi ľahké!

Najznámejšie druhy

Echinocactus grusonii je veľmi zaujímavá odroda. Na tele má tŕne nezvyčajne silné, žlté farby, možno sa o ne ľahko poraniť. Kvitnú len staršie kúsky a to len za podmienky, že kaktus bude od jari do jesene vonku. Kvety majú vo vnútri žltú farbu, zvonku sú však hnedé.

Echinocactus horizonthalonius vás zaujme svojimi kvetmi sýto ružovej farby.

Echinocactus platyacanthus má guľovité telo sýto zelenej farby, zdobiť ho môžu žlté kvety.

Echinocactus straussli má telo valcovité a zdobia ho biele štetiny.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa