×
Vyhľadávanie v blogoch

Glorióza – nádherná, vznešená rastlina

Glorióza pochádza z trópov Afriky a Ázie. Jedná sa o popínavú rastlinu, s bylinnými výhonmi na hľuznatom podzemku, patriaca do čeľade ľaliovitých. Rastie všade v trópoch, ale splaňuje len v miestach, kde je výrazné obdobie sucha, behom ktorého odumierajú jej nadzemné časti. V našich klimatických podmienkach sa pestuje ako izbová rastlina, v lete je možné jej letnenie. 

Rastliny v zime pestujeme vo väčších nádobách za oknami, v lete ich môžeme premiestniť na balkón alebo terasu, prípade vysadiť aj v záhrade na teplé, chránené stanovisko. Glorióza má kvety podobné orchideám. Kvety sú veľké, šesťpočetné, obrátené smerom k zemi a vykvitajú na dlhých stopkách jednotlivo. Korunné plátky sú obrátené späť na hor, mení farbu od žltej po červenú a behom doby kvitnutia tmavne. Špičky listov sú sčasti pretiahnuté v úponkoch, ktorými sa rastlina prichytáva k opore. 

Podzemky vysádzame v predjarí do kvetináčov s výživnou zeminou – zmes listovky, kompostu a rašeliny. Hľuzy sadíme do hĺbky 5 cm, vodorovne. Vypučí po 3–4 týždňoch, vykvitne po cca 6 týždňoch. Pokiaľ rastlina v kvetináči vytvára nové listy, zalievame len opatrne, pretože mokro môže viesť k zahnívaniu podzemkov. Medzi zálievkami necháme pôdu vyschnúť. S pribúdajúcimi novými listami potreba vody a živín stúpa. Raz týždenne preto do vody pridáme hnojivo pre kvitnúce izbové rastliny.

Aj keď gloriózu môžeme umiestniť aj vonku, kvitne omnoho bohatšie, ak rastie v svetlom vnútornom priestore s vyššou teplotou. Po odkvete ulomíme semenáčiky a zalievame ešte 3 týždne a potom necháme rastlinu zatiahnuť. Na zimu hľuzy vyberieme zo zeme, potrebujú min. 6–8 týždňov obdobia pokoja. Uložíme ich v piesku alebo v rašelinu v suchu pri teplote 10–15 °C a pri 70 % relatívnej vlhkosti vzduchu. 

POZOR! Glorióza obsahuje podobný jed ako jesienky, hlavne v hľuze. V Afrike sa používa pri výrobe otrávených šípov.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa