×
Vyhľadávanie v blogoch

Pozor na škodcov a choroby cibuľovín

Ak vynecháme hraboše a myši, pred ktorými môžeme cibule chrániť výsadbou do drôtených alebo plastových košíkov, tak medzi tzv. škodcov radíme živočíchy rôznych kmeňov a tried, patria sem rôzne hlísty, obrúčkavce a z článkonožcov predovšetkým klepietkavce a hmyz. Na rastlinách, cibuľoviny nevynímajúc, sa priživuje bohatá škála hmyzu (ploštica, motýle, chrobáky ...). Mnohé sú však aj užitočné a rastlinám plnia službu napríklad pri opeľovaní kvetov alebo pri šírení semien.

A akých to máme teda najčastejších škodcov cibuľovín?

  • Vošky (Aphidoidea) - z cibuľovín napádajú a poškodzujú predovšetkým ľalie a tulipány. Sajú hlavne na mladých listoch a pukoch. Sú prenášačom nebezpečných vírusových chorôb. Ochranou je postrek insekticídny (Mospilan 20 SP, Pirimor 25 WG), môžete použiť aj ekologické prostriedky. Postrek je nutné vykonať minimálne dvakrát.
  • Strapky (Thysanoptera) - škodia na všetkých kvetoch. Sú prenášači vírusových chorôb a svojím saním môžu rastlinu aj úplne zničiť. Majú veľmi drobné čiarkovité telo dlhé 1-2 mm, dospelé sú tmavé, larvy naopak svetlé, na listoch sa objavujú striebriste plôšky spolu s drobnými čiernymi kopčekmi trusu. Najväčšie škody spôsobia saním štiav na kvetoch a listoch, alebo na skladovaných cibuliach. Ochranou pred nimi môže byť insekticíd (Actellic 50 EC). Postrek je nutné vykonať minimálne dvakrát.
  • Ľaliovník obyčajný (Lilioceris lilii) - už v polovici mája sa začína na rastlinách ľalií (Lilium) objavovať jasne červený drobný chrobák dosahujúci veľkosti 6-7 mm. Kladú vajíčka na spodnú stranu listov, z nich sa liahnu žlto-šedé larvy. Larválne štádiá aj dospelé spôsobujú požerky na listoch a kvetoch ľalií, napádať môžu tiež tulipány (Tulipa). Na ľaliách škodia aj iné druhy cibuľovka narcisová (Lampetia equestris) a cibuľovka zhubná (Eumerus strigatus) - drobné mušky z rádu dvojkrídlových (Diptera), dosahujúci veľkosti 7-9 mm, sploštené telo majú čierno sfarbené, dospelé sú podobní chlpatým muchám (vajíčka kladú na šupiny cibuľou alebo povrch pôdy ). Larvy škodí požieraním priamo v cibuliach. Napádajú výhradne narcisy, cibule potom zle pučia alebo nerašia a zahnívajú. Je nutné ich z pestovateľskej plochy odstrániť.
  • Cibuľovka narcisová (Lampetia equestris) a cibuľovka zhubná (Eumerus strigatus) - drobné mušky z rodu dvojkrídlových (Diptera), dosahujúci veľkosti 7-9 mm, sploštené telo majú čierno sfarbené, dospelé sú podobné chlpatým muchám (vajíčka kladú na šupiny cibuliek alebo povrch pôdy ). Larvy škodia požieraním priamo v cibuliach. Napádajú výhradne narcisy, cibule potom zle pučia alebo nerašia a zahnívajú. Je nutné ich z pestovateľskej plochy odstrániť.

Pred použitím vhodnej postrekovej látky sa vždy poraďte s odborníkom v obchode.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa