×
Vyhľadávanie v blogoch

Pepino – pôvabný krík, ktorý bude plodiť i na balkóne.

Pepino je atraktívna rastlina s množstvom žíhaných plodov, ktoré sa podobajú malým melónom.

Solanum muricatum, pepino je pôvabný bylinný ker, dosahujúci výšku až 80 cm, pochádzajúci z Peru. Dnes sa pestuje predovšetkým na Novom Zélande, v Bolívii a Ekvádore. Má vzpriamený rast, so zreteľne žilkovanými kopijovitými listami. Kvety sú bielo-fialové, vzhľadovo podobné kvetom zemiakov. Plodom je bobuľa vajcovitého až oválneho tvaru, spočiatku zelená s fialovými pruhmi. Pri dozretí sa farba mení do žltej až oranžovej, pričom fialové pruhy ostávajú. Plody môžu vážiť až pol kilogramu. Dužina zrelých plodov je šťavnatá, veľmi intenzívne vonia a navyše je bohatá na vitamíny, obsahuje vitamín C.

Cez leto pestujeme pepino vo veľkom kvetináči na balkóne alebo na záhrade, ideálne sú závesné kvetináče, kde neskôr vyniknú zlatožlté plody. Najvhodnejšie je svetlé stanoviská. Dôležitá je pravidelná zálievka, substrát musí byť stále rovnomerne vlhký. Vyžaduje humóznu pôdu a pravidelné prihnojovanie raz za 14 dní hnojivami, ktoré majú nižší obsah dusíku a vyšší obsah fosforu. Plody sa zbierajú v plnej zrelosti. V zimnom období rastlinu uchovávajte na svetlom mieste s teplotou 5 - 15°C, pri minimálnej zálievke a bez hnojenia. Vo februári je možné podľa potreby urobiť hlboký rez. Na jar pepino presadíme do väčšieho kvetináča a v polovici mája ho môžeme dať von. Pozor dávame na priame slnko behom prvých dní, než si rastlina privykne.

Chuť pepina je väčšinou prirovnávaná k chuti cukrového melónu alebo zrelej hrušky. Plody konzumuje ako čerstvé. Po rozrezaní plodu sa dužina vyjedá lyžičkou alebo sa rozkrája na dieliky. Sú výborné i samostatné alebo ako súčasť ovocných šalátov, kokteilov, zmrzlinových a iných dezertov. Využívajú sa i na prípravu osviežujúcich, sladko-slaných dezertov, kedy sa kúsky dužiny obalia sušenou šunkou.

Zo škodcov sú najčastejšie napadnuté voškamimolicami a roztočmi. Pri ich výskyte je vhodné rastlinu ošetriť insekticídami alebo prípravkami na báze repkového a pongamového oleja, ktorý je takisto účinný a navyše zdravotne nezávadný. Nemá takmer žiadnu ochrannú spotrebu.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa