×
Vyhľadávanie v blogoch

Chuť jahôd a banánu sa spája v anone

Chuť jahôd a banánu sa spája v anone

Anona ostnitá (Annona muricata), dáva plody, ktoré chuťou pripomínajú jahody i banány v jednom. Pre veľa maškrtných jazykov je to ideálna kombinácia a zdravé spestrenie jedálnička.

Annona muricata slovensky tiež anona ostnitá alebo anona mäkkostenná je rastlina z čeľade anonovité. Plod, niekedy i celá rastlina sa ľudovo nazýva quanabana, guanabana, veľký či ostnitý crossol, ostnitý cachiman, graviola alebo soursop. Ide o malý, bohato rozvetvený strom, vysoký 3 – 8 m. Plody majú podobu zelených 20 – 30 cm dlhých pretiahnutých gulí s mäkkými ostňami. Pôvodom je pravdepodobne z karibských Antil, Strednej Ameriky a severu Južnej Ameriky. Dnes sa vyskytuje tiež v Ázii, Oceánii a Afrike. Kôra ma tmavohnedú farbu, je hladká, u starších rastlín vráskavá, vetvičky zamatovo plstnaté, listy veľké, dlhé a ku špičke zúžené. Láhevník kvitne na jar až šesť týždňov. Trojlaločnaté kvety majú tmavohnedú alebo purpurovú farbu a rastú po dvoch a viac. Plody obsahujú nejedlé semená, ktoré tvarom pripomínajú semená melónov, pred konzumáciou sa ich musíme zbaviť.

Plody anony obsahujú až 20% cukru, 3% vlákniny, z vitamínov je dôležitý predovšetkým obsah provitamínu A a vitamínu C.

Pestovanie anony v miernom podnebí nie je ľahké a zvládnu to skôr skúsenejší záhradkári. Aby sme urýchlili klíčenie, semená stratifikujeme, to znamená, že umiestnime do vlhkej rašeliny, uzavrieme do plastového vrecka a na sedemdesiat až sto dní uložíme do chladničky. Takto pripravené semená vysievame pri teplote 24 °C do hlbokých kvetináčov s rašelinovým substrátom, dva a pol centimetra pod povrch. Klíčenie je veľmi dlhé, trvá dva až tri týždne a výhonok, ktorý nemá maternicové lístky, sa objavuje až po dvoch mesiacoch. Semená nesmú preschnúť! Pučiace rastliny sú extrémne citlivé na priame slnečné svetlo, do dvoch rokov sa musia mladé rastliny držať v tieni. Rastlina vyžaduje horúce letá, mierne zimy. V našich podmienkach zimu vonku väčšinou neprežije, a preto je vhodné ju pestovať ako prenosnú či celoročne izbovú rastlinu. Rastliny začínajú plodiť v piatich až ôsmich rokov (pre plody sú potrebné aspoň dve rastliny a vzájomné umelé opelenie). Mladé rastliny sa nesmú preťažiť veľkým množstvom plodov, je potrebné ich pretrhávať.

V liečiteľstve sa listy a semená dlho používali ako prostriedky proti parazitom, vysokému krvnému tlaku a rakovine. V semenách je obsiahnutý annonacin, známy neurotoxin, ktorý môže vyvolávať degeneratívne ochorenie mozgu odpovedajúce Parkinsonovej choroby. Semená i odvary z listov sa používajú proti všiam a kvety sa používajú ako antispazmodikum, pektorálium a k zmierneniu kataru. Listy sa používajú ako sudoriferum, antispazmodikum, emetikum a ako prostriedok podporujúci spánok. Odvary z listov sa používajú ako obklady proti zápalom a opuchnutým nohám. Zrelý plod má mať antiskorbutické a antiparazitické účinky. Dužina sa používa ako obklad proti roztočom z čeľade Trombiculidae. Nezrelý usušený plod sa používa proti hnačkám.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa