×
Vyhľadávanie v blogoch

Vytvorenie záhrady so stredomorským nádychom zvládnete aj na malom priestore

Vneste si do záhrady alebo na terasu kúsok stredomorského pokoja. More síce nemáme, ale teploty tohtoročného predčasného leta budú teplomilným rastlinám priať. Všetko doladíte tými správnymi dekoráciami a budete si pripadať napríklad ako v Provence.

Farbám kvetov by mala dominovať modrá

Celozelená záhrada je nuda, mala by kvitnúť všetkými farbami s dominanciou modrej a jej odtieňov. Vysaďte levanduľu, šalviu, petúnie a všetko doplňte morom hortenzií a ruží, ktoré do záhrady vnesú nádych romantiky. Dbajte na to, aby vlhkomilné rastliny boli viac v tieni a teplomilné na slnečných stanovištiach, ak totiž nedoprajete rastlinám to čo potrebujú, budú chradnúť.

Bylinky, bylinky a zase bylinky

Nebojte sa toho a dajte vyniknúť kvetináčom a záhonom s bylinkami – so šalviou, tymiánom, rozmarínom, bazalkou, saturejkou, pažítkou a inými bylinkami. Čo by bola bez byliniek letnej kuchyne, vrátane grilovania alebo obľúbeného letného nápoja mojito?

Terakotové kvetináče doplnia atmosféru

Navyše sa hodí aj do malého priestoru. Aby sme vytvorili nádych stredomoria, uprednostnite tie hlinené, terakotové, s glazúrou aj bez nej. Použite na rastliny prútené koše alebo pokojne aj starý hlinený hrniec alebo vedro.

Ak máte priestor, postavte si múrik

Nemusí byť veľká, ani užitočná. Kamenný múrik vás ale okamžite prenesie do starobylých záhrad južného Francúzska. Ak nezostáva miesto na múriku, oživte záhradu aspoň dekoratívnymi kameňmi a balvanmi.

Aspoň jeden citrus

Ak umiestnite niekam pár citrónovníkov, alebo kríkov s mandarínkami, bude o stredomorskú atmosféru postarané. Napríklad budete mať aj úrodu, ale nezabudnite, že v našich podmienkach ide len o čisto letnú záležitosť a na zimu musíte mať priestor, kam nádoby s rastlinami umiestnite, našu zimu by vonku neprežili.

Na záhradnom nábytku záleží

Nemal by byť ale ťažký a robustný. Musí byť ľahký, s nádychom nostalgie. V záhrade mu pristane aj patina a trochu nesúrodosti. Ak premýšľate o zbúraní skleníka, ktorý má už svoje najlepšie roky za sebou, nerobte to. So svojou zašlú slávou sa vám bude hodiť, rovnako ako staručká kovaná mreža alebo dávna studňa. K stredomorskému štýlu ladia aj drevené či kovové lavičky alebo starý altánok, hoci je už chatrný.

Textílie, sviečky, svietniky a ďalšie dekorácie

Fantázii sa medze nekladú! Sviečky, svietniky, lucerny s patinou, hojdacie siete, kované mreže, po ktorej sa budú pnúť ruže, alebo staré koleso či historické koliesko, z ktorých urobíte kvetináč pre levandule, bylinky alebo aj paradajky. Celú atmosféru dotvoríte textíliami z plátna, bavlny a ľanu, pokojne vyšívanými, pruhovanými alebo čisto bielymi.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa