×
Vyhľadávanie v blogoch

Mydlica nie len do kúpeľne

Mydlica lekárska je užitočná rastlina, ktorú môžete použiť nielen na umývanie (najmä vlasy). V minulosti bola využívaná nejedným indiánskym kmeňom s nádhernou dlhou hrivou. Predtým sa používala aj na pranie, môže dokonca vyčistiť veľmi jemné materiály, ako je hodváb.

Odroda zahŕňa minimálne 30 rôznych druhov. Patrí medzi vytrvalé rastliny s jemne fialovými kvetmi, ktoré nájdeme na kyprých, vlhkých pôdach po celej Eurázii. Mimo mydlice lekárskej (Saponaria officinalis) je u nás taktiež hojne rozšírená mydlica bazalkovitá (Saponaria ocymoides). Nájdete ju od nížin až po podhorské oblasti, najlepšie sa jej však darí v priekopách či pozdĺž ciest.

Semená sa vysievajú na jar, a to priamo do voľnej pôdy. Potrebuje vlhkejšiu pôdu, avšak na slnečnom stanovisku. V byte ani na balkóne sa ale pestovať nedá. Pestuje sa vo svojej prírodnej forme plnokvetej, v bielej či ružovej podobe. Od konca jesene do jari si môžeme namnožiť aj podzemky. Rastlina si rada občas privlastní príliš priestoru a vytlačuje okolitých susedov. Pre vzpriamený rast je lepšie stonky mydlice zaviazať ku kolíkom. 

V stredoveku mydlicu lekársku využívali aj v medicíne. Jej korene obsahujú saponíny, ktoré blahodarne pôsobia na ľudský organizmus pri zápaloch priedušiek a podobných ochoreniach. Uľahčujú vykašliavanie, pretože rozpúšťajú hlien. Sú tiež zdrojom sacharidov či minerálnych kyselín. Uľavuje tiež pri reume, dne, astme, problémoch s lymfatickými cestami, ochoreniach žalúdku, sleziny i čriev.

Ak mydlicu nebudete pestovať, môžete si kúpiť jej koreň a použiť ho na výrobu prírodného šampónu. 

Čo je potrebné na výrobu domáceho šampónu?

Na výrobu šampónu je potrebných 30 g koreňa mydlice lekárskej, 350 ml vody, niekoľko kvapiek esenciálneho oleja podľa vašej voľby a ľubovoľné bylinky (nie sú povinné). 

Koreň rozdrvite a následne povarte na miernom plameni cca 10 minút. Potom môžete pridať bylinky, ako sú napr. harmanček, materina dúška, pŕhľava, bazalka, rozmarín či levanduľaNechajte lúhovať, dokiaľ tekutina nevychladne. Potom pridáte pár kvapiek esenciálneho oleja pre príjemnú vôňu. Sceďte a v uzatvárateľnej nádobe uložte do chladničky, spotrebovať sa musí do týždňa. Svojim vzhľadom a vôňou láka k pitiu, tak pozor aby nedošlo k zámene!

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa