×
Vyhľadávanie v blogoch

Sadíme a pestujeme – Rosička

Rosička patrí medzi najpočetnejšie druhy mäsožravých rastlín. Doteraz je známych viac než 170 druhov tejto mäsožravky, ktoré sú rozšírené po celom svete okrem Antarktídy. Nájsť ich môžete v tropických oblastiach, ale aj v miernom či chladnom podnebí. Existujú aj také druhy rosičiek, ktoré prečkajú veľmi nízke teploty. Pre rastlinu sú charakteristické tzv. lapacie orgány v podobe listov. Sú pokryté žľazami, ktoré vylučujú lepivý sliz. Ten sa na svetle leskne a pripomína tak kvapky rosy. 

Rastlina je veľmi známa a obľúbená pre svoje nízke nároky na pestovanie. Vyžaduje len dostatok svetla, pravidelnú zálievku a neustále vlhký substrát. Preto je vhodná aj pre začiatočníkov. Veľkou výhodou rosičiek je, že ich možno vysievať celoročne doma. Nezabúdajte, že rosička sa nikdy neprihnojuje. Rastlina by mohla v dôsledku nadbytočných živín uhynúť. 

Aké druhy pestovať? 

Rosička kapská Dark maroon (Drosera capensis) pochádza z južnej Afriky a radí sa medzi drobný kultivar. Má pri správnej starostlivosti sýto červené listy a kvety ružovej farby. Listy vyrastajú v prízemnej ružici a bývajú dlhé okolo 10 cm. 

Rosička prostredná (Drosera intermedia) sa vyskytuje na území Európy, Severnej Ameriky a ojedinele v Južnej Amerike. Na Slovensku patrí tento kultivar medzi kriticky ohrozené druhy. Listy majú červenú až hnedočervenú farbu. Rastlina kvitne od júna do augusta bielymi kvetmi. 

Rosička kapská Compact Rosette (Drosera capensis) je ojedinelým druhom, ktorý rastie veľmi pomaly. Rastlina sa radí medzi menšie druhy, avšak vďaka červeno sfarbeným lapacím žľazám a neskôr aj listom, sa táto mäsožravka stáva neprehliadnuteľnou. 

Rosička Red plant (Drosera capensis) patrí medzi drobný druh rosičky, vyznačujúcim sa pomalým rastom. Zaujímavosťou u tohto kultivaru je celoročné sfarbenie, ktoré je závislé na dostatočnom osvetlení. V porovnaní s inými druhmi rosičiek, vyžaduje Red plant teplé stanovisko. 

Rosička Minor (Drosera capensis) je pôvodom z južnej Afriky. Rastlina sa vyznačuje pomalým rastom a patrí medzi najmenšie druhy zo známych kapských rosičiek. Tento kultivar kvitne ružovými kvetmi, ktoré vykvitajú postupne. Obvykle to býva jeden kvet každý deň.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa