×
Vyhľadávanie v blogoch

Knihy pre milovníkov záhrady

Vedeli ste, že žať a zbierať divoko rastúce rastliny možno aj v meste? Rastú takmer všade a mnoho z nich je považovaných za obtiažnu a nežiaducu burinu, ale je to skutočne tak? Na našom webe nájdete ponuku rôzne zameraných kníh, z ktorých sme vybrali dve a tie vám bližšie predstavíme.

Burina na tanieri

Nie je burina ako burina. Presvedčiť sa môžete v tejto knihe, ktorá zábavnou formou vysvetľuje, ako sa zbaviť buriny alebo ako si na nej skvele pochutnať.

Autorka v knihe uvádza 28 rastlín, pri ktorých radí, ako sa ich zbaviť pletím, aké triky na nich platia a ako zlikvidovať burinu zo záhrady. Okrem negatívnych vlastností buriny tu uvádza, ako ju možno zužitkovať napríklad v kuchyni. V knihe je uvedených viac ako 50 receptov z divokých rastlín. Nájdete tu recept na palacinky s mrlíkom a gorgonzolou, žihľavové fašírky, rizoto s ďatelinou lúčnou alebo špagety s chmeľovými špičkami. Originalita receptom nechýba a autorka dokazuje, že aj burina má na tanieri svoje miesto. Možno až sami ochutnáte divoké rastliny, nebudete ich už za burinu považovať.

Jedlé mesto

Gaštany, moruše, dule, muchovník, rakytník, žihľava, cesnáčik či medvedí cesnak – tieto a ďalších 28 rastlín sú popísané v tejto knihe.

V knihe sú predstavené voľne rastúce jedlé rastliny, s ktorými sa môžete stretnúť nielen v prírode, ale aj na zastavaných plochách. Dozviete sa, že voľne rastúce ovocie a plané bylinky majú väčší obsah zdraviu prospešných látok ako iné a známe superpotraviny. Sú tu uvedené nielen praktické rady a tipy, kedy prebieha zber byliniek či česanie plodov, ale aj ako všetko následne spracovať. Kniha Jedlé mesto obsahuje viac ako 100 jednoduchých receptov, ako naložiť s rastlinami a ich plodmi.

Kniha ďalej poukazuje na výhody zberu planých rastlín. Pri takom zbere nie je nutná dlhá preprava ani plastové obaly, navyše rastliny obsahujú oveľa viac dôležitých látok ako bežná zelenina z obchodu a nič za ňu neplatíte.

Štítok: Záhrada, Rastliny, burina, knihy
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa