×
Vyhľadávanie v blogoch

Plánujete záhon liečiviek? Prinášame vám niekoľko rád, ako na nich

Pekne voňajú a zaujímavo kvitnú, aj malý záhon tak bude užitočným a zároveň dekoratívnym spestrením záhrady ako vidieckej, tak aj mestskej. Bylinkový záhon je na údržbu nenáročný, mimo zberu, občasného zbavovania buriny a každoročného dosadenia jednoročných rastlín nemusíte robiť prakticky nič. 

Niektoré bylinky majú všestranné uplatnenie, niektoré sú vhodnejšie do čajových zmesí, iné sú lepšie na výrobu bylinných mydiel alebo olejov. Napríklad z pamajoránu či levandule pripravíte koreninovú zmes na mäso aj do šalátov, liečivý čaj, vyrobíte aj oleje, octy, tinktúry a ďalšie prípravky, ktoré uplatníte aj v kozmetike. Niektoré druhy sú trvalkami, iné jednoročné či dvojročné, ktoré po ich odumretí musíte dosiať či vysadiť. Ak začínate, pusťte sa do výsadby s menším počtom druhov – zžijete sa a naučíte sa s bylinkami pracovať, časom môžete záhon rozšíriť. 

Pre založenie nemusíte vlastniť rozľahlý pozemok, mnohokrát postačí záhon veľký 2–3 m2. Väčšine byliniek vyhovuje otvorené slnečné stanovisko s dobre priepustnou pôdou. Najvhodnejšie sú mierne svahy s južnou orientáciou či výhrevné polohy s kamenistou pôdou. Záhon je ostatne ideálne doplniť veľkými kusmi kameňov, dokážu cez deň akumulovať teplo, ktoré večer postupne uvoľňujú do okolia a tým vhodne upravujú pestovateľské podmienky často teplomilným bylinám. 

Ak máte vybrané stanovisko, zamyslite sa nad jeho tvarom. Ak vytvoríte podlhovastý záhon zakrivený do oblúka, ktorého vnútorná stena bude orientovaná na juh, najefektívnejšie tak využijete priestor a slnečné žiarenie. Ak je na stanovisku ľahká zemina s obsahom piesku a bez vegetácie, postačí len povrchové nakyprenie záhonu. Pokiaľ je však pôda ťažká a má vysoký obsah ílu, doplňte ju množstvom kremičitého piesku. Byliny nie je treba pravidelne zalievať. Než však rastliny zakorenia, občas ich zalejte. Povrch záhonu možno zamulčovať kamennou drvinou či štrkom. Mulč zamedzí burinu. Jeho hlavnou úlohou na bylinnom záhone je ale akumulácia tepla a udržiavanie mikroklímy. Z rastlín môžete vysadiť napr. ibiš lekársky, divozel veľkokvetý, dúšku materinu, agastache, šalviu, medovku lekársku, levanduľu úzkolistú, harmanček pravý, echinaceu purpurovú, pupalku dvojročnú, yzop lekársky, pamajorán lekársky a ďalšie. 

Zber bylín (listov, kvetov) je možné spracovať na mnoho spôsobov:

- ako koreninovú zmes pre použitie v kuchyni,
- ako bylinné čajové zmesi na rôzne neduhy,
- na bylinné tinktúry,
-
na prírodné bylinné masti a do bylinkových solí,
- do bylinných olejov a octov,
na bylinkové sirupy,
ako prímes bylinných kúpeľných zmesí a mydiel, 
- na aromaterapiu.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa