×
Vyhľadávanie v blogoch

K jari patria kvety tulipánov, narcisov a modríc

Nebesky modré či biele modrice, farebné krókusy, nežné snežienky a bledule, elegantné tulipány, narcisy, hyacinty omamných vôní... Niektoré cibuľoviny stačí raz vysadiť a krásu svojich kvetov vás budú tešiť napr. aj niekoľko ďalších jarí. Ich pestovanie je veľmi ľahké a efekt je ohromujúci. Vysádzajú sa na sklonku leta a v priebehu októbra. 

Cibuľoviny, či už sú nízke alebo vysoké, môžu lemovať cestičky, alebo dokonca vyrastať v škárach dlažby, veľmi pôsobivé sú aj voľne rašiace z trávnika, ktorý je v jari sviežo zelený a ešte ho nie je treba kosiť. Sú ideálnou podvýsadbou pod stromy či kríky, zvlášť pod listnaté, ktoré na jar pred olistením prepúšťajú dostatok svetla. Pôsobivé kompozície môžete však vytvoriť aj v kvetináčoch, ktoré vnesú jar na balkón, terasu či do interiéru. 

Základom úspechu pestovania cibuľovín je dobrá pôda. Ak je pôda nepriepustná a ťažká, je potrebné pre cibuľku vyhĺbiť priestornú a hlbokú jamku a na dno vložiť drenáž – piesok či drobný štrk zmiešaný zo zeminou. Cibuľovinám väčšinou vyhovuje výživná a priepustná pôda. Vylepšiť možno vyzretým kompostom či kravským hnojom (predáva sa aj granulovaný). 

K najobľúbenejším cibuľovinám patria tulipány, vyšľachtené do stoviek farebných odtieňov, tvarov kvetov a odlišných výšok, kvitnúce od apríla do júna. Najlepšie pôsobia v skupinkách približne po 20 ks, ktoré by mali rásť najmenej 10 cm od seba. Pred výsadbou záhon hlboko zryjeme a sadíme tak, aby hĺbka jamky trojnásobne prevyšovala výšku cibule.

V neskorej jari a lete preberajú štafetu vznešené ľalie. Podobne ako tulipány je vhodné vysadiť ich do konca októbra. Sadíme ich tak, aby špičku cibule kryla najmenej 10 cm vysoká vrstva zeminy. 

Čerstvo vysadené cibuľoviny prikryjeme na zimu čečinou, slamou či lístím. Spodné lístie neodstraňujeme ani z porastov cibuľovín, pretože tvoria prirodzenou zimnú ochranu.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa