×
Vyhľadávanie v blogoch

Slnečnice, obri alebo trpaslíci – vhodný druh si vyberie každý

Slnečnice pestujeme nie len na semená a na olej, ale aj ako krmivo pre vtáctvo, stále obľúbenejšie sú aj v záhradných kompozíciách. Slnečnica (Helianthis L.) patrí do roku vysokých bylín z čeľade hviezdicovitých (rod obsahuje približne 50–70 druhov). Nájdeme medzi nimi jednoročné aj vytrvalé rastliny. Ide o rýchlo rastúcu letničku vhodnú pre výsadbu do skupín aj ako solitéru, do živých plotov aj k rezu do vázy. 

Z pôvodných odrôd, dorastajúcich do výšky aj 3 m, sa vďaka vzrastajúcej obľube vyšľachtili rôzne kultivary s rôznou výškou aj širokou paletou farieb kvetov. Kvety môžu byť sfarbené do bielej, cez zelenkavú, klasickú žltú, oranžovú, červenú až po zamatovo čiernu. Jednotlivé druhy sa líšia aj veľkosťou (od trpasličích druhov dorastajúcich do výšky 50 cm až po obrov, dorastajúcich do výšky až 4 m). Vyšľachtené boli aj hybridy, ktoré netvoria peľ a sú tak vhodné aj pre alergikov. 

Slnečnice milujú slnečné, chránené stanovisko proti prudkému vetru, ktorý by mohol vyššie druhy ľahko zlomiť. Pôda je vhodná priepustná, bohatá na živiny. Ich pestovanie nie je náročné a môžu to skúsiť aj deti. Semená vysievame priamo na stanovisko od konca apríla do konca mája. Do kvetu dorastú za cca 3 mesiace. Pokiaľ je veľké sucho, zalievame ich primerane. V tieni sa rastlinám dariť nebude. Hnojiť nemusíme ak je pôda bohatá na živiny. 

Kvety slnečníc možno usušiť a použiť do suchých dekorácii v zimných mesiacoch (druhy so silnými stonkami a veľkými kvetmi sú náchylné k černeniu, schnú pomaly a môžu plesnivieť a rozpadávať sa im kvetenstvo, nie sú preto pre sušenie príliš vhodné). Na sušenie kvety zbierame mladé, keď sa začína súkvetie otvárať a plátky napriamovať. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa