×
Vyhľadávanie v blogoch

Pomocníci pri pestovaní – miniskeníky a substráty

Izbové miniskleníky 

Interiérové skleníky a pareniská uľahčia starostlivosť o sadbu. Skladajú sa z misky a priehľadného krytu a tie najlacnejšie sú dostupné do troch eur (vyrobené z mäkkého plastu).

Lepšia manipulácia je s miniskleníkmi vyrobenými z pevného plastu. Horná časť je priehľadná a obvykle je vybavená aj ventilačnými škárami, ktoré možno zväčšovať a zmenšovať, aby sa dosiahla optimálna vlhkosť. 

Vybrať si možno z rôznych rozmerov, takže každý záhradkár určite nájdete optimálnu variantu. Do miniskleníka môžeme tiež umiestniť sadbovacie jiffy alebo rašelinové kvetináče, čo nám zjednoduší ďalšie operácie spojené s presádzaním. 

Správny výber substrátu

Pri pestovaní rastlín je dôležitý tiež výber vhodnej zeminy. Hotové substráty sa predávajú v igelitových mechoch – pred vlastným presádzaním je nutné ich teda nechať vyvetrať a prevzdušniť. Výber je široký, od zeminy pre izbové rastliny, zeminy pre kvitnúce izbové rastliny, substrátu pre pelargónie, balkónové rastliny, alebo napríklad záhradný substrát. Substráty môžu byť obohatené o priemyselné hnojivá, alebo tiež o prírodné hnojivo guáno, čo je veľmi výhodné. 

Pre predpestovanie sadby je vhodný substrát pre výsevy, ktorý je vzdušný, priepustný a primerane chudobný na živiny – pri klíčení a v počiatočných štádiách rastu je ich prebytok na škodu. 

Na odrezkové sadby slúži špeciálny substrát pre odrezky, odrezky ale môžeme prepichovať aj do substrátu výsevového. V oboch prípadoch je možné použiť aj perlit. 

Vhodnú zeminu si môžeme namiešať aj sami – kvalitnú zeminu zmiešame s rašelinou a pieskom, dobré je pridať aj malé množstvo perlitu. Perlit nahradí rašelinu. Ak preparíme substrát, prejdeme výskytu chorôb. Výsevy môžu napadnúť huby, spôsobujúce padanie klíčiacich rastlín, alebo sa môžu objaviť rôzne druhy plesní. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa