×
Vyhľadávanie v blogoch

Aby vám letničky kvitli až do jesene

V jednej sezóne stihnú vyklíčiť, vyrásť, vykvitnúť, vysemeniť sa a odumrieť. Letničky sú vďačnými, rýchlo rastúcimi rastlinami. Pokiaľ ich v priebehu leta zastrihneme, niektoré vykvitnú opakovane.

Letničky potrebujú ľahšiu výživnú, hlinitopiesočnatú pôdu. Po vysadení je potrebné udržovať pôdu bez buriny a pravidelne ich okopávať a kypriť. Vzhľadom ku svojmu rýchlemu rastu majú vysoké nároky na intenzitu svetla a výživu. V období sucha rastlinám prospieva zálievka, nemusí byť každodenná, za to však výdatná, najlepšie v ranných hodinách. V poludňajších horúčavách rozhodne nezalievame, rastlinám by sme mohli skôr ublížiť. Mohlo by dôjsť ku spáleniu listov, zapareniu pôdy a napadnutiu rastliny hubovými chorobami.

2 až 3 týždne pred výsadbou je dobré pridať do pôdy preležaný kompost alebo viaczložkové hnojivo. Behom vegetácie stačí rastliny prihnojovať raz za 10 dní tekutými viaczložkovými hnojivami. Prednosť dávame hnojivám so zvýšeným obsahom fosforu a draslíku, tým podporíme množstvo a kvalitu kvetov. Pokiaľ pestujeme rastliny v nádobách, je nutné hnojiť častejšie.

Ak sadíme na záhon viac druhov, dbáme na to, aby mali rastliny podobné nároky na slnko, pôdu i živiny. Letničky môžeme výborne kombinovať i s trvalými rastlinami.

Tipy, aby letničky dlho kvitli

Ak chceme predĺžiť kvitnutie rastlín, ktoré skoro vytvárajú semená, je dobré po odkvete odlomiť semenníky (napr. nechtík alebo hrachor).

Hlbším zostrihnutím je možné niektoré druhy prinútiť k opakovanému kvitnutiu.

Vyššie druhy, ako napr. krasuľka či láskavec, často polehávajú alebo sa vyvracajú, hlavne po daždi alebo na tienistom stanovišti. Včas im teda poskytneme oporu.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa