Naše produkty

Zľavy

Najpredávanejšie

Chilli papričky 

Chilli papriky patria medzi najvýznamnejšie zeleniny a korenia kvôli svojej pálivej chuti. Na svete existuje okolo 3000 odrôd rôznych sladkých a pálivých druhov, ktoré sa od seba odlišujú nielen svojím tvarom a farbou svojich plodov, ale hlavne intenzitou pálivej chuti.

Používajú sa celé, drvené alebo na prášok rozdrven , ako plody, tak aj semená, buď samostatne, alebo v najrôznejších zmesiach, napríklad v kari. Všetky druhy pochádzajú z trópov a subtrópov Ameriky, najskôr z Kolumbie. Veľa druhov sú rastliny viacročné. Do Európy ich v roku 1493 priviezol z ostrova Haiti Krištof Kolumbus. V 16. a 17 storočí sa už šírili po celej Európe. Na území Čiech sa paprika pestovala už okolo roku 158 . Veľmi populárna je paprika krovitá (C. frutescens) zo severu Južnej Ameriky známa pod obchodným názvom chilli. Je súčasťou korenia Tabasco.

Forma C. frutescens z Francúzskej Guyany, z údolia rieky Cayen, sa predáva pod menom Cayenské korenie. Pálivosť paprík je spôsobená kapsicinoidami. Najdôležitejším z nich je alkaloid kapsaicín. Jeho celkový obsah v paprikách sa vyjadruje pomocou stupnice pálivosti SHU ( Scoville Heat Units ).

Sladké papriky majú hodnotu 0 SHU. Čistý extrakt kapsaicínu má hodnotu 16 miliónov SHU. Táto látka pomáha pri prechladnutí, zlepšuje trávenie, aj (ničí baktérie) a obmedzuje črevné parazity - preto je pálivá paprika tak žiadaná v tropických krajinách. Ďalej tlmí bolesti hlavy a chrbta, pomáha od najrôznejších problémov, ako sú kŕčové žily, srdcové arytmie, zlepšuje krvný tlak a obnovuje pružnosť bunkových štruktúr tepien, ciev a kapilár . Možné je aj vonkajšie použitie pri ischiatických bolestiach vo forme náplastí a tinktúry. Pálivosť paprík značne ovplyvňujú klimatické podmienky. Rozhoduje teplota a vlhkosť lokality, kde sa papričky pestujú. Jedna odroda tak môže mať na rôznych miestach sveta rozdielnu pálivosť, preto sa u vyhlásených pálivých paprík udávajú aj plantáže, kde boli vyprodukované.

DOBRÁ RADA NA ZÁVER

Ak by ste radi zmiernili štipľavosť papriky, nezapíjajte ich studenou vodou alebo pivom - pretože kapsaicín je olejová látka a vodou sa len rozšíri. Najlepšie je mlieko alebo jogurty, ochladí aj paradajkový džús. Pomôže tiež chlieb alebo citrón (dôjde k neutralizácii).

Všetky odrody chilli semienok predávané na stránkach www.zosemien.sk sú určené výhradne na pestovanie ako okrasné rastliny, nie sú určené na konzumáciu a ďalšie rozmnožovanie. Naše texty majú iba len informačný charakter na základe historických skúseností.

na stránku
Produkty 1 - 15 (74)
Produkty 1 - 15 (74)

Naposledy zobrazené

No products

Menu

Menu