×
Vyhľadávanie v blogoch

Cukrová kukurica je výnimočne sladká zelenina a nie je náročné ju pestovať

Kukuričné ​​klasy z vlastnej záhrady, budú lepšie ako tie kupované, avšak klasy plné šťavnatých zŕn musíte zožať skôr, než stvrdnú. Pri rôznych úpravách pokrmov poslúži ako výborná a zdravá príloha.

Nemýľte si ju však s kukuricou siatou, ktorá sa u nás pomerne hojne pestuje na poliach na zrno a krmovinu. Kukurica cukrová (Zea mays) je jednou z jej foriem. Ako kultúrnu plodinu poznáme kukuricu asi 2500 rokov, bola to najrozšírenejšia rastlina predkolumbovskej Ameriky, najmä v Peru a v Bolívii, kde bola vyšľachtená z planých rastlín. Do našich krajín sa dostala okolo 15. stor. Kukurica cukrová je známa ale až od 18. storočia.

Osivo kukurice vysievame v termíne od apríla do začiatku mája priamo na pripravený záhon. Kukurica je pomerne nenáročná a nemá na pôdu zvláštne nároky, ideálne je však slnečné stanovište. Aby úroda stála zato, je potrebné záhon v predjarí vyhnojiť kompostom alebo hnojom. Tiež počítajte s tým, že kukurica je mohutná rastlina a k rastu potrebuje priestor, pestovateľský spon by teda mal byť minimálne 40x40 cm. V období sucha, v lete, podporí vývin mohutných klasov a šťavnatých semien zálievka. Klasy zbierame v období tzv. mliečnej zrelosti, kedy sú zrná ešte mäkké, použiť ale môžeme aj zrelšiu kukuricu. Z políčka pätnástich rastlín zožneme asi 15 až 25 klasov (záleží na kvalite pôdy a živín a na počasí, aké v lete panuje).

Zrná kukurice sú tiež veľmi zdravé, majú nezvyčajne vysoký obsah vitamínu skupiny B, a to najmä tiamínu (B1), biotínu (B3), kyseliny pantoténovej (B5) a kyseliny listovej (B9) .Sú nevyhnutné pre správnu funkciu našich orgánov a metabolické procesy organizmu. Z minerálnych látok majú významný podiel v zrnách hlavne draslík, vápnik, železo, horčík, selén, zinok a mangán. Zrná majú tiež veľa vlákniny, bielkovín a nenasýtených mastných kyselín, zdrojom energie je značný podiel cukru (glukózy).

Klasy možno konzumovať ako surové, tak aj varené v osolenej vode, dusené na masle či grilované. Zrná sú výbornou prísadou do miešaných šalátov, zeleninových príloh, zmesí a polievok. Ak varíme kukuricu vcelku, odstránime z palíc listene a vlákna, klasy uvaríme vo vode, necháme ich odkvapkať a podávame horúce, najlepšie ľahko posolené a potreté čerstvým maslom. Výborná je aj grilovaná kukurica - kukuricu najprv uvaríme, necháme odkvapkať, potrieme ju olivovým olejom a posypeme grilovacím korením, potom ju pozvoľna opekáme za občasného obracania počas 20 minút.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa