×
Vyhľadávanie v blogoch

Začína sezóna kvetov pivoniek

Kvitnú iba 14 dní, ich jednoduché pestovanie ich však predurčuje k tomu, že ich z pozície obľúbených trvaliek hneď tak nejaká moderne vyšľachtená kvetinka nezosadí. Patrí k najstarším kultúrnym pestovaným rastlinným druhom (v ázijských záhradách sa preukázateľne pestovali už pred rokom 536) a sú rozšírené po celej severnej pologuli. V minulosti sa pestovali nielen pre svoju krásu, ale aj pre svoje liečivé účinky.

Pivonky môžeme vysádzať až do jesene. Vyhovuje im vlhkejšia humózna záhradná pôda a slnečné stanovisko. Pôda nesmie byť ale premokrená. Rastliny nemajú rady presádzanie, nechcú potom kvitnúť. Stanovisko vyberáme teda starostlivo, najmä aj z toho dôvodu, že ide o trvalku, ktorá ozdobí záhradu na dlhé roky. K rastu im doprajte dostatok priestoru. V tieni príliš nepokvitnú a budú sa príliš "vyťahovať".

Pred výsadbou pôdu na stanovisku riadne zrýľujeme, aspoň do hĺbky 70 cm, ideálne je pridať navyše kompost alebo hnoj. Novo vysadené rastliny by sme mali aspoň v prvom roku chrániť pred mrazmi. Pred zimou je preto vhodné ešte pridať aspoň 10 cm zeminy navyše, môžeme použiť aj slamu alebo čečinu. Na začiatku jari pokrývku či zeminu odstránime. V ďalších rokoch toto nie je už nutné, pretože sú mrazuvzdorné. Pravidelnejšie hnojíme, podporíme tak kvitnutie. Na jeseň odstránime nadzemné časti rastlín.

Na choroby a škodcov pivonky väčšinou netrpia, iba v daždivých rokoch sa na nich môže objaviť pleseň - botrytída, s ktorou sa pomerne ťažko bojuje. V prípade napadnutia rastlín je nutné ich ostrihať a spáliť. Objaviť sa môže aj padlí, ktorá napáda najmä krížené hybridy, podobne ako hrdza pivoňková. Na všetky tieto choroby možno použiť širokospektrálne fungicídne postreky.

Štítok: Okrasné květiny
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa