×
Vyhľadávanie v blogoch

Prilákajte do záhrady včely, čmeliaky a motýle kvitnúcimi rastlinami

Bez opelenia by nebolo úrody. A ako teda prilákať opeľovače spoľahlivo do záhrady? Poskytnúť im potravu od jari do jesene, nie len v dobe kvitnutia rastlín, o ktorých opelenie stojíme. A svojou krásou bude tešiť aj nás, aby záhrada totiž poskytovala nektár po "celý rok", musí tu stále niečo kvitnúť. Záhrada tak bude od jari do jesene farebná. Čo teda pestovať na záhradke? 

Jar

Na jar môžete z cibuľovín pestovať krókusy, narcisy, modrice, tulipány, okrasné cesnaky, kosatce. 

Ďalšie z okrasných letničiek, dvojročných rastlín alebo trvaliek môžeme pestovať poniklec, nezábudky, lobulárie, fialky, ďatelinu, hlaváčiky. Opeľovačom urobia radosť aj púpavy, ak im ich ponecháte aspoň pár v trávniku. 

Leto

V letnom období môžete pestovať okrasné rastliny či bylinky ako slnečnice, levandule, materinu dúšku, medovku, šalviu, saturejku, bazalku, čakanku, astru, ďatelinu, slez, túžobník, zvonček, hrachor, chmeľ, cínie, borák, pamajorán, kocúrnik, yzop, rozmarín, rutu, bielotŕň, nevädzu, pakost, vrbicu, oman, liatru, náprstník, topoľovku, divozel, harmanček, margarétu, plamienku, krásnoočko, orlíček, klinček

Jeseň

 Na jeseň budú lákať opeľovače georgíny, astry, agastache, jesienka, facélie, rozchodníky, rudbekie, fakle, čistec, slez, ďatelina

Môžete využiť to, že niektoré letničky vykvitajú postupne, od skorého leta až do jesene, ako napríklad borák lekársky alebo slez maurský, podobne ako aromatické bylinky – pri zbere ponechajte niektoré trsy nezozbierané. 

Ďalším tipom je kvetinová lúka. Pre včely, čmeliaky a motýle je rajom. Ostatné kvetinové lúky vám uľahčia prácu – kosí sa dvakrát do roka, nemusíte si robiť vrásky z každej buriny, ktorá sa usadí v starostlivo pestovanom trávniku, nemusíte hnojiť a zalievať. A pokiaľ sa každodenného kosenia a starostlivosť vzdať nechcete, možno nahradiť aspoň jeho časť (pôdu je však treba vyľahčiť a musí byť chudobná na živiny, aby trávy neprevládali nad lúčnymi kvetmi). V menej exponovaných miestach môžete tiež vysadiť koberce z kvitnúcich pôdopokryvných rastlín, ako sú materina dúška, plamienky, rozchodníky či veronika. 

Spoľahnúť sa môžete aj na kvitnúce stromy a kríky, ako napr. vŕby, liesky, javor, budleja, lipa, lykovec, zimolez, drieň, brečtan (jesenné kvitnutie), pagaštan, palieska, aralka, agát, baza a vďačné sú aj ruže.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa