×
Vyhľadávanie v blogoch

Bylinkami na posilnenie imunity – vytvorte si dostatočne silnú ochranu proti neviditeľným votrelcom poletujúcim vzduchom

Čo je imunita? Je to obranyschopnosť nášho tela voči vonkajším a vnútorným škodlivým vplyvom a nebezpečným mikroorganizmom, ktoré by mohli ublížiť nášmu zdraviu.

Čiastočne je podmienená génmi a ovplyvnená už v dobe zrodenia, následne však jej sila výrazne závisí na spôsobe nášho života, na výžive, fyzickej aktivite, miere stresu a podobne.

Pri posilňovaní našej imunity nám môžu pomôcť bylinky. Vďaka ich priaznivým účinkom na náš organizmus sa môžeme preventívne chrániť proti ochoreniam a rôznym zdravotným problémom, alebo významne urýchliť ich liečenie. Zoznam by bol veľmi dlhý, vybrali sme teda aspoň tie najznámejšie z nich.

Echinacea purpurová je známa práve svojou schopnosťou posilňovať imunitný systém. Prípravky s výťažkom echinacei sú skvelou prevenciou aj napr. pri nachladení a skvelým pomocníkom v dobre chrípkových epidémií.

Výborným zdrojom dôležitých vitamínov a minerálov, ale aj prírodným antibiotikom sú cesnak, cibuľa a chren. Môžete ich užívať ako prevenciu aj ako doplnok liečby ochorení, v oboch prípadoch nám pomôžu v boji s nežiadúcimi mikroorganizmami (baktériami, vírusmi a plesňami), ktoré sa usídlili v našom tele.

Známym zdrojom vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre dostatočne silnú imunitu, sú šípky. Vitamín C je zároveň antioxidant, ktorý spomaľuje starnutie buniek a zbavuje nás voľných radikálov. Šípky by nemali chýbať v domácej lekárni, hodiť sa bude napr. v čaji pre liečbu nachladenia a chrípky, ešte účinnejšie sú ale sirupy, kde sa vitamín C neničí tepelnou úpravou.

Posilňujúce a čistiace pôsobenie na náš organizmus má aloe vera. Preparáty s obsahom aloe vera čistia telo od usadených toxínov, čim ho zbavujú záťaže a činia ho tak odolnejším.

Dôležitou súčasťou čajov je žihľava. Je tiež odporúčanou bylinou pre detoxikačné kúry, naviac obsahuje radu minerálov a vitamínov. Pripravovať z nej môžeme aj pokrmy, ako napr. polievku alebo žihľavový špenát, ktoré sú chutné a zároveň liečivé.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa