×
Vyhľadávanie v blogoch

Nenechajte záhony ležať neobrobené, skúste zelené hnojenie

Pripravte svoju pôdu na ďalšiu výsadbu a nenechajte ju ležať neobrobenú. Skúste zelené hnojenie, ktoré je výhodné, lacné, ekologické a nie príliš prácne. Dočasne odkrytú pôdu chráni pred vysušením slnkom, eróziou vetrom a vymývaním živín dažďom. Pôdu obohatí o potrebné živiny. Niektoré druhy rastlín môžu pôdu vzhľadom k látkam v nich obsiahnutých aj ozdraviť a pôsobiť proti škodcom či chorobám. Podporíme tvorbu humusu. Rastliny pomôžu zlepšiť štruktúru pôdy. 

Aby sme stihli zapraviť zelenú hmotu do pôdy ešte pred zimou, je zelené hnojenie najlepšie vysiať do konca augusta, môžeme vysievať napr. slnečnicu (potrebuje k rastu aspoň 9 týždňov), facéliu, pohánku, horčicu čiernu, repku, nechtík a pod. Možno zvoliť aj rôzne kombinácie a prebytky osiva a zeleniny a vysiať ich na zelené hnojenie, napr. šalát, fazuľu, hlúboviny a pod. Výsev je možný aj na začiatku septembra, vyrastené vňate môžu prejsť prvými mrazmi, než ich do pôdy zapravíme. Obsah zelenej hmoty je najhodnotnejší v dobre kvitnutia. Borák, facélia, pohánka a ďalšie dávajú potravu včelím, preto ich môžeme nechať kvitnúť čo najdlhšie, nesmieme ich však nechať vysemeniť, semená by klíčili v dobe, kedy na záhonoch chceme pestovať zeleninu a nie zelené hnojenie. Pokosené rastliny ihneď zapracujeme do pôdy, pokiaľ ich predtým podrvíme (napríklad kosačkou na trávu), bude proces obohatenia prebiehať lepšie a rýchlejšie. 

Zelené hnojenie a jeho výhody

Žito v zmesi s kapustou repkovou vytvárajú pôdny pokryv a pôdu prekorenia, pokosíme ich a do pôdy zapracujeme až na jar. Mohutný koreňový systém žita chráni pôdu pred premŕzaním, je dobré ho využiť k ochrane hľúz zbieraných v zime – slnečnice hľuznaté.

Repka vytvorí veľa zelenej hmoty, na kvetoch sa pasú včely, znesie mráz a nevysievame ju pred hlúbovinami. 

Horčica čierna vytvorí málo zelenej hmoty, má veľmi hustý koreňový systém, kyprí pôdu a potláča burinu, nevysievame pred hlúbovinami. 

Facélia má mohutný koreňový systém, krehké stonky, ľahko sa rozkladá, je medonosná, rýchlo rastie a dobre prekoreňuje, stačí jej 6 týždňov a znáša aj sucho. 

Hrach viaže vzdušný dusík koreňovými baktériami, potláča rast buriny. 

Pohánka potláča burinu, rýchlo rastie, krehké stonky sa rýchlo rozkladajú. 

Slnečnica má mohutný kolovitý koreň, najlepšie je, pokiaľ slnečnice môžete nechať stáť suché na záhone, vtáky ich v zime vyzobú a prezimuje v nich hmyz, na jar sa potom len ustrihnú pri zemi a koreň sa ponechá v záhone. 

Lupina biela je hlboko koreniaca, mineralizujúca pôdu, viaže vzdušný dusík. 

Ďatelina červená, biela plazivá sú viacročné rastliny, viažu vzdušný dusík. Vhodné je vysiať ich pod stromy ako ochranu pred burinou. 

Nechtík lekársky ozdraví pôdu, vo forme zeleného hnojenia jej pomáha zbaviť sa háďatka. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa