×
Vyhľadávanie v blogoch

Vošky, piliarky, piadivky škodia nie len na ovocných stromoch

Škodcovia v záhrade sú nočnou morou každého záhradkára, zvlášť keď sa premnožia. Škodcovia pri premnožení dokážu potrápiť aj vyrastené dreviny, hoci sa jedná o maličký hmyz a záhradkár by mal vždy včas zasiahnuť vhodným ochranným postrekom. 

Vošky na ihličnanoch (Liosomaphis abietina) a ovocných drevinách

Vošky môžu poškodzovať nie len ovocné dreviny, ale aj okrasné ihličnany. Na jar sa najskôr na starších ihliciach objavia žlté škvrny, potom ihličie hnedne a opadáva. Vošky sajú na spodnej strane ihličia čerstvé výhonky. Sú veľké asi 1–1,8 mm, prezimujú v štádiu vajíčka. Napadajú smreky, jedle, borovice i smrekovce. 

V príhodných životných podmienkach môže dôjsť k veľmi rýchlemu namnoženiu škodcov behom krátkej doby. Samotný vývoj vošiek je ale pomerne komplikovaný. Rada druhov k nemu potrebuje pravidelné striedanie primárnych (väčšinou dreviny) a sekundárnych (väčšinou byliny) hostiteľských rastlín. 

Na záhrade je potrebné podporovať lienky, prirodzeného nepriateľa vošiek. Lienka a ich larvy dokážu týchto škodcov zlikvidovať obrovské množstvo. 

Vhodným prípravkom k likvidácii premnožených škodcov je Pirimor 50 WG, Calypso 480 CS alebo Mospilan 20 SP. Postrek by sa nemal aplikovať do kvetov, nie je vhodné striekať za priameho slnečného svitu či pred dažďom. 

Piadivka (Boarmia consortaria)

Zelenohnedé húsenice, piadivky, ožierajú listy ovocia so škrupinou. Sú k poznaniu podľa typického pohybu. Ich výskyt je v dvoch generáciách od mája do augusta – motýle lietajúce v apríli až máji a letná generácia v júni až júli. Nakladú množstvo vajíčok. Keď sa premnožia, húsenice dokážu silne zdecimovať listové plochy. 

Na ochranu je možné použiť biologický prípravok Biobit, ktorý aplikujeme v období počiatočného vývoja húseníc. Tie po jeho požití ustávajú v priebehu niekoľkých hodín v žíre a do dvoch dní hynú. Z chemických prípravkov potom Calypso 480 SC.

Piliarka (Croesus septentrionalis)

Húsenice piliarky majú čiernu hlavu a žltozelené až modrozelené telo, sú dlhé asi 22 mm. Pri vyrušení húsenice vztýčia zadoček a esovite sa prehnú. Húsenice ožierajú listy od okrajov. Ich výskyt je tiež v dvoch generáciách – dospelé jarné generácia lietajú v máji až júni, letná generácia potom v auguste. Aby sa zakuklili, zaliezajú do pôdy, kde sa kuklia v podlhovastom, hnedom zápredku. Pri malom výskyte stačí mechanické odstránenie húseníc, inak vykonávame postrek, ktorý aplikujeme v období počiatočného vývoja húseníc, prípravkami rovnakými ako u piadiviek. 

Ochranu možno vykonať prípravkami Agrion Delta, Pirimor 25 WG, Fast M alebo Mospilan 20 SP W, okamžite pri zistení prvého výskytu. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa