×
Vyhľadávanie v blogoch

Aké kvitnúce rastliny použiť na vianočné dekorácie?

Je ich hneď niekoľko, či už tie tradičné, ako napr. zornica alebo vianočná hviezda, alebo tie menej obvyklé (gerbera či guzmánia) a najmä Vianoce sú tým pravým obdobím, kedy sa dajú sezónne črepníkové rastliny dobre uplatniť pri sviatočnej výzdobe interiéru. 

Vianočná hviezda

Asi tou najznámejšou (už aj v našich končinách) je vianočná hviezda alebo tiež nazývaná vianočná ruža (Euphorbia pulcherrima). Na trhu sa objavujú nie len červené, ale aj biele, ružové, bielo-ružové, ale aj so zaujímavými pokrútenými listami. Môžete kúpiť ako malé jednovýhonové, tak aj veľké košaté rastliny. Vianočná ruža neznáša chlad a preschnutie. Zvláštnu starostlivosť potrebuje už pri prevoze domov – zdravé rastliny si nechajte v obchode riadne zabaliť, aby sa pri prevoze nenachladili. Umiestnite ich na svetlé miesto s teplotami od 16–21 °C. Zeminu udržiavajte stále mierne vlhkú, nemala by úplne vyschnúť. Rastliny vyžadujú vyššiu vzdušnú vlhkosť, vhodné je občasné rosenie a prihnojenie. 

Cyklámen

Ak doma máte chladnejšiu, svetlú miestnosť, obstarajte si k dekorácii cyklámen. Naše babičky ich umiestňovali často do spálne. Rastlina kvitne od neskoršej jesene do začiatku jari. Pestrá je aj farebnosť ich kvetov – od bielej cez červenú až po purpurovú, niektoré odrody majú na okrajoch rozstrapatené, voňavé kvety. Koncom jari je možné nechať ich hľuzy vyschnúť a odpočívať behom letných mesiacov. Cyklámeny vyžadujú nižšiu teplotu a nepriame slnko. Behom kvitnutia sa odporúča hnojiť raz za 2 týždne tekutým hnojivom. Cyklámen zalievame do misky a odtrhujeme odkvitnuté kvety aj so stonkami – prevencia proti hubovým chorobám

Vianočný kaktus

Obľúbená kvetina známa už z dôb našich babičiek, hojne pestovaná aj teraz – vianočný kaktus (Schlumbergera). V súčasnosti sú však vyšľachtené odrody, ktoré ponúkajú veľké množstvo farieb a sú jednoduchšie na pestovanie. Po odkvitnutí rastlinu slabo prihnojujeme – raz za dva týždne tekutým hnojivom pre kvitnúce rastliny. Je vhodné občasné rosenie. Ak chceme kaktus pestovať aj na budúci rok, je dôležité pred požadovanou dobou kvitnutia nechať rastlinu asi 3 mesiace v chlade a suchu. Potom rastlinu premiestnime do teplejšej miestnosti a zvýšime dávky vody, po odkvitnutí opäť prejdeme na obdobie pokoja. 

Orchidea alebo aj lišajovec (Phalaenopsis), je najpredávanejšia črepníková rastlina posledných rokov. Pochádza z východnej Ázie a Indie. Má rada teplé miesto v polotieni po celý rok. V lete jej vyhovuje teplota 25–30 °C, v noci a v zime je lepšie znížiť ju na 18 °C, minimum je 14 °C. Phalaenopsis je rastlina milujúca svetlo, v lete však vyžaduje pritienenie (najlepšie umiestnenie je na východnú či západnú stranu). V dobe vegetácie, t. j. na jar a v lete, musí byť zemina stále vlhká, tiež ho prihnojujeme hnojivom pre orchideu. 

Veľmi populárne vianočné dekorácie sú tiež rýchlené cibuľoviny. Výber je široký – od najkvitnúcejších narcisov, modríc, hyacintov alebo tulipánovaž po konvalinky.

Chcete sa v tomto roku odlíšiť? Vyskúšajte izbové rastliny, ktoré nie sú pre Vianoce typické, ale vianočnú atmosféru navodia tiež – v spojení s keramickými obalmi a vianočnou výzdobou získate krásne dekorácie, ktoré vydržia dlhšie ako len obdobie adventu. A aké použiť? Guzmánie, Gerberu črepníkovú, Prvosienku kalíškatú; z rastlín okrasných listom potom Alokázia, Nefrolepka, Cypruštek, Zelenec a pod. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa