×
Vyhľadávanie v blogoch

Je tu obdobie padania listov

V novembrovej záhrade sa stávajú skutočnou ozdobou a naplno vyznejú zaujímavé tvary a štruktúry ihličnanov a po opadaní listov vyniknú i farebné prúty dobre zvolených krov. Výrazné karmínovo červené prúty zdobia napr. svíby, sviežo zelené hladké výhonky má napr. kéria (Kerria japonica), ktorá na konci jari rozkvitne zlatožltými strapatými kvetmi, ozdobou budú kmene briez, alebo aj jazmín nahý, ktorý kvitne i v chladných mesiacoch roka.

Pri záhradnom upratovaní záhrady si všímajte miesta, ktoré potrebujú drobné opravy, a tie sa pokúste opraviť hneď. Niekedy stačí len pár minút času a dva až tri klince. Na väčšie opravy sa zodpovedne pripravte, spíšte si materiál, ktorý obstaráte pri najbližšej príležitosti a využite priaznivé počasie na opravy. Na jar Vás potom nič nezaskočí. Ak ste nezaháľali ani v lete, vysiate dvojročné rastliny by teraz mali byť silné a dostatočne zakorenené. Ľahko ich okopte a prihrňte k nim trocha pôdy, aby ich zbytočne nepoškodil mráz. Pokrývkou z čečiny alebo ostrihaných vetiev tiež nič nepokazíte, vytvorí rastlinám primerane chránený priestor s dobrou mikroklímou.

Nezabudnite ani na sadenice na záhone, ani na tie, ktoré máte pripravené v nádobách napr. spoločne s jarnými cibuľovinami. Ak je jeseň suchá, občas ich zalejte. Trochu starostlivosti venujte i izbovým rastlinám. Po prenesení z „letného vonkajšieho pobytu“ do interiéru ich čaká obdobie zimného odpočinku. Obmedzte zálievku, nehnojte, nepresádzajte, nemnožte odrezkami. V tomto čase sa však niektoré chystajú i do kvetu, napr. azalky, cyklámeny a vianočné kaktusy. Tie teda preneste na svetlo, pravidelne zalievajte menšími dávkami odstátej vody, občas roste, a akonáhle púčiky ukážu farbu, pohnojte ich. Izbová teplota by nemala presiahnuť 20 °C, všetky sú skôr chladnomilné. Klíviám (Clivie) na jeseň obmedzte zálievku na minimum, aby nasadili kvety, a zalievať ich začnite až v decembri, kvitnú zvyčajne od februára.

Ak je priaznivé počasie, prehádžte kompost. Pokiaľ je už vyzretý, časť rozvezte k ovocným stromčekom, časť prekryte a schovajte na jar. Upracte skleník (umyte sklá slabou dezinfekciou, opravte vypadaný git a uložte príslušenstvo kvapkovej závlahy). Ešte pred príchodom zimy sa postarajte o opravu náradia a posezónnu údržbu techniky (pokiaľ to nezvládnete sami, odvezte ju do servisu). Ak nestihnete zasadiť voľno-korenné stromčeky, ktoré ste kúpili, založte ich do pareniska alebo záhona. Naposledy pokoste trávnik, ak sa Vám steblá zdajú byť prerastené, a trávou pomulčujte priestor pod živým plotom. Myslite na to, že pred zimou by mal trávnik ostať dlhší, než pri kosení v letných mesiacoch.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa