×
Vyhľadávanie v blogoch

Kvitnú veľkú časť roka, sirôtky do kvetináča i na záhon

Kvety sirôtky pripomínajú zamat, niektoré druhy príjemne voňajú a vyskytujú sa v mnohých odtieňoch i farebných kombináciách. Pristane im to ako v predzáhradke, tak aj v okrasných záhonoch, v kvetináči za oknom aj v iných prenosných nádobách. Nevyžadujú žiadnu zvláštnu starostlivosť a porastú aj začiatočníkom.

Sirôtka (Viola), ľudovo sa jej hovorí aj fialka, je to dvojročná rastlina, môže byť aj krátkovekou trvalkou. Rastlina dorastá 15 - 20 centimetrov, vyšľachtená bola v 19. storočí z planej fialky trojfarebnej, o ktorej sa hovorí, že je bylinou lásky a má upokojujúce účinky. Sirôtky boli vyšľachtené vo veľkom množstve farieb a ich kombináciách od bielej až po čiernu (už viac ako 450 druhov). Niektoré sú jednofarebné, iné viacfarebné alebo majú farebne odlíšené oko, ďalšie majú zaujímavú kresbu, niektoré sú drobnokveté, iné s kvetmi až osem centimetrov veľkými. Podľa toho, kedy ich vysejeme, pokvitnú v podstate od jari až do prvých mrazov (podľa doby kvetu ich rozdeľujeme na skoré, ktoré majú drobnejšie kvety, sú do značnej miery mrazuvzdorné a kvitnú od jesene, cez miernu zimu až do jari, neskoré, ktoré kvitnú od jari až do konca leta, a japonské F1 hybridy s veľkými farebnými kvetmi, ktoré ale zimu neznášajú).

Rastliny si môžeme predpestovať zo semienok (pre jarné kvitnutie sadíme semená v júni a júli, pre jesenné skoro na jar), pokvitnú však až druhým rokom, alebo si nakúpime už vypestované sadenice. Ak kupujeme sadeničky, mali by mať 6 - 9 pravých lístkov. Fialka ako jedna z mála kvetín dobre znáša presádzanie aj v čase, keď kvitne. Pôda by mala byť humózna s dostatkom živín, najlepšie obohatená vyzretým kompostom, priepustná a mierne vlhká. Vyrastené sadeničky sadíme v rozstupe 15 - 25 cm. Ak sadíme sirôtky do nádob, opatríme ich dobrou drenážou. Zalievame podľa potreby, nutné je to najmä v období sucha. Prihnojujeme 3-4 x do mesiaca hnojivom pre kvitnúce rastliny, pôdu občas nakypríme. Sirôtky neznášajú priame slnečné svetlo a sucho. Uprednostňujú stanoviská v polotieni. Pri vysokých letných teplotách sirôtky väčšinou prestávajú kvitnúť, a začnú znova, keď sa trochu ochladí. Na zimu sirôtky na záhonoch zakryjeme čečinou, a pokiaľ práve nemrzne, zalejeme ich. Nádoby je možné uskladniť vo svetlých priestoroch bez mrazov, alebo ich zakopať do zeme.

Štítok: Okrasné květiny
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa