×
Vyhľadávanie v blogoch

Reďkev a okrúhlica

Máte na záhrade niekoľko prázdnych záhonov po už pozbieranej zelenine? Skúste si vypestovať reďkev či okrúhlicu. Obe plodiny môžeme skonzumovať ihneď po zbere alebo uskladniť na zimné mesiace.

Reďkev pestujeme ako nasledujúcu plodinu po zbere cesnaku, skorých zemiakov alebo inej zeleniny. Potrebujú ľahšiu hlinitopiesočnatú pôdu s dobrou zásobou „starých“ živín. Pred výsevom musí byť pôda dobre prekyprená a pripravená. Rastliny tvoria dlhé buľvy, tak potrebujú aby sme im zaistili dobré podmienky pre rast. Pri dlhých dňoch reďkovky netvoria buľvy, ale priamo vybiehajú do kvetu, vysejeme ich preto až v druhej polovice júla a začiatkom augusta. Vegetačná doba je cca 85 dní od výsevu. Vysievame po dvoch až troch semenách do hniezd v spone 40 x 30 cm. Keď rastlinky vzídu vyjednotíme ich. Rastlinám zaistíme pravidelnú závlahu. 

Zbierame pred príchodom silnejších mrazov v októbri a novembri. Pokiaľ zaistíme vhodné podmienky skladovania pri teplote 2–7 °C, môžeme korene skladovať po dobu niekoľkých mesiacov.

Reďkev má vysoký obsah vitamínu C, obsahuje kyselinu listovú, selén, železo, síru, draslík, vápnik, horčík a ďalšie. Vo vysokej miere sú v nich zastúpené horčičné oleje, ktoré im dodávajú typickú, štipľavú chuť. Sú ideálnou potravinou pre chudnutie vďaka svojmu vysokému podielu vlákniny.

Okrúhlice majú kratšiu vegetačnú dobu, zbierajú sa už 35 až 70 dní po výseve, takže pokiaľ je podľa Vás neskoro na výsev reďkovky, zasejte okrúhlicu. Okrúhlica patrí do rodu Brassica napus a je príbuzná s repkou. Pestovali ju už starí Gréci. Zo slovenských záhrad sa takmer vytratili, významné miesto im však patrí v ázijskej kuchyni. Sú už vyšľachtené odrody s jemnou, krehkou dužinou a sladkastou chuťou, ktorá sa dá prirovnať ku kalerábu alebo neštipľavej reďkovke.

Na pestovanie je okrúhlica nenáročná, pokiaľ jej pripravíme vhodné podmienky k rastu. Vyžaduje dobre spracovanú pôdu, častú závlahu a slnko. Vhodná teplota pri pestovaní je 12 – 20°C. Rastliny znášajú bez poškodenia mrazy i do -8°C. Vysievame v júli až auguste do radu 0,2 – 0,4 m od seba. Rastlinky vyjednotíme na 10 – 14 cm. Zbierame v októbri a novembri, vňať odstránime, ale ponecháme srdiečko. Môžeme ju pestovať i vo väčších nádobách alebo v črepníku za oknom.

Okrúhlica je vhodná pri chudnutí - obsah vody je takmer 90 %, vláknina a minimum kalórii. Obsahuje sírnu silicu, ktorá má antibakteriálne účinky, obsiahnuté steroly pôsobia preventívne proti ateroskleróze. Má močopudné účinky, upokojuje nervy a stimuluje srdcovú činnosť.

V kuchyni mladé okrúhlice využijeme surové do šalátov, varené môžeme poliať maslom a posypať petržlenovou vňaťou alebo podávať s petržlenovou omáčkou. Neskoré odrody je potrebné pred spracovaním olúpať. Sú výborné na kašu, opečené, dusené v zeleninových zmesiach i polievkach.

Štítok: reďkovka, okrúhlica
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa