×
Vyhľadávanie v blogoch

Žiadna rastlina nebude prospievať bez kvalitného substrátu

Výberom správneho substrátu podporíme zdravie a krásu pestovaných rastlín. Podľa čoho vhodný substrát vybrať a ako sa vôbec v širokej ponuke orientovať? Nie je lepšie vyrobiť si substrát vlastný? Aký substrát je vhodný na predpestovanie sadeničiek?

Na pestovanie prevažne suchomilných rastlín, nie príliš náročných na živiny, napr. kaktusov a sukulentov, niektorých skalničiek, cibuľovínokrasných tráv a podobných sú vhodné vyľahčené substráty. Ak je treba substrát vyľahčiť a prevzdušniť, môžeme do neho primiešať piesok (riečny, kopaný, kremičitý), keramzit, perlit (ten zároveň zadržuje vlahu), polystyrénové guličky či drobnejší štrk. Piesčitý substrát pripravíme napr. z piesku a záhradnej zeminy v pomere 2:1, či piesku, záhradnej zeminy a rašeliny v pomere 2:2:1.

Ako upraviť pH pôdy?

Niektoré rastliny, napr. azalky a rododendrony, čučoriedky, vresy, vresovce a iné podobné milujú kyslé pôdy – ak je treba znížiť pH (vytvoriť teda kyslý substrát), použijeme rašelinu, tá zeminu i vyľahčí a zadrží v nej viac vody. Pokiaľ z ekologických dôvodov rašelinu nepoužívate, dobre poslúži aj ihličnatá hrabanka.

Zmes pre pestovanie kyslomilných rastlín namiešate napr. z rašeliny, piesku a záhradnej zeminy v pomere 3:2:1. Pre zvýšenie pH je do substrátu naopak pridávaný vápenec, najčastejšie drvený dolomitický. Zásaditú pôdu (t .j. pôdu so zvýšeným pH) vyžadujú rastliny nazývajúce sa vápnomilné, sú to napr. niektoré skalničky, niektoré druhy ľalií, niektoré dreviny a iné.

A čo živiny?

Kvalitný záhradný kompost je najlepším zdrojom živín, ak ho nemáte k dispozícii, živiny do substrátu dodá i vyzretý, odležaný hnoj (možno ho kúpiť už spracovaný napr. vo forme granúl) alebo rôzne umelé granulované či práškové hnojivá s dlhodobým účinkom.

Takmer všetky bežne pestované druhy zeleniny potrebujú priepustnú zeminu bohatú na živiny. Ideálny je napr. kompost, záhradná zemina, rašelina a piesok v pomere 2:2:1:1 či záhradná zemina, piesok a rašelina v pomere 1:1:1 s prídavkom granulovaného hnoja či umelého hnojiva v odporúčanom množstve. Taktiež bohato kvitnúce balkónové kvety (muškátypetúnie a mnohé letničky) majú rady vzdušný, priepustný a výživný substrát, napr. substrát zložený z kompostu, rašeliny a piesku alebo perlitu v pomere 1:2:1.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa