×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako sa v prvých rokoch postarať o sadenice vínnej révy?

Rozhodli ste sa pre pestovanie vínnej révy? Najviac práce vás čaká potom, čo sa vínna réva ujme a začne rásť.

Ak ste si vysadili na jar sadenice viniča a tá sa ujala, z vrubu začnú rásť výhony. Z toho najsilnejšieho urobíme budúci kmienok. Vedieme ho po opore, ktorú sme si k vínu pripravili. Ďalší silný výhon skrátime za druhým až tretím listom a ponecháme ho ako zálohu, keby sa s prvým výhonom niečo stalo, ostatné výhony potom bez zľutovania odstránia.

Počas júna vyväzujeme výhon k opore. Možno použiť motúz, viničné drôtiky alebo bužírku. Potrebujeme vytvoriť pekný rovný kmienok. Podobne ako pri paradajkách aj pri viniči vylamujeme až do polovice augusta zálistky a zalievame podľa potreby.

V prvom roku je dobré koncom augusta hlavný výhon viniča trochu skrátiť, vinič prestane rásť do dĺžky a výhon začne drevnatieť. Pomôže to väčšej odolnosti proti mrazu. V ďalšom roku sa cca vo februári výhon opäť skráti. Necháme kmienok približne 50–70 cm vysoký, odmeriame si asi šesť očiek, skrátime výhon a vytvoríme z neho ťaženie. Ak je sadenička slabšia a ťaženie sa nám nepodarí vytvoriť, skrátime výhon približne na dve až tri očká nad požadovaným kmienkom. Pri slabých sadeniciach je vhodné zrezať výhon iba na dve očká nad miestom vrúbľovania a kmienok zapestovať znova až nasledujúci rok. V letných mesiacoch alebo počas jesene prvého roku výsadby si tiež môžeme pripraviť konštrukciu, pokiaľ sme to doposiaľ neurobili. Vinič možno viesť po drôtoch, alebo historicky vedením na hlavu.

Pôdu okolo viniča okopávame, aby pri sadenici nerástol konkurenčný porast v podobe burín ako sú pýr, pupenec a ďalšie.

Ak ste vysadili viac riadkov, nie, len pár hláv, do medziradia sa môžu vysievať rastlinné zmesi alebo sa kultivuje ako čierny úhor, čo znamená, že medzi riadkami sa nič zeleného nepestuje. Je ale tiež možné nechať ho spontánne zarásť, záleží na tom, akú veľkú konkurenciu zelene chceme viniči vytvoriť. Nulovú konkurenciu predstavuje kultivácia medziradia, pokiaľ je ale vhodne zvolená ozeleňovacia zmes, možno viniču pomôcť so sprístupnením dusíka a iných prvkov potrebných pre rast, zároveň podporujem pôdny mikrobiom, t. j. prekyprenie pôdy korienky rastlín.

Prvý strapec sa môže objaviť už v prvom roku, a aj keď z neho budete mať radosť, odstráňte ho, pretože oslabuje sadenicu. Pokiaľ sa rastlina dobre ujme, je už druhý rok vidieť pekná násada hrozna. V prvých rokoch je dôležité ale vypestovať sadenice tak, aby boli silné a pevné, nenechajte sa preto strhnúť a rastlinu preťažiť hroznom. Až tretí rok po výsadbe môžete premýšľať o väčšej úrode.

Aby sme získali to najlepšie, čo nám réva v podobe hrozna môže ponúknuť musíme vždy prihliadnuť na miesto pestovania a rešpektovať danú lokalitu. Možností, ako pestovať vinič, je totiž mnoho. Časom si každý nájde svoj osvedčený spôsob pestovania.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa