×
Vyhľadávanie v blogoch

Ibištek – izbová rastlina ale aj krík pre vonkajšie pestovanie

Ibištek iste poznáte ako izbovú rastlinu, ale viete, že niektoré druhy možno celoročne pestovať aj vo vonkajšom prostredí? 

Ibištek sýrsky (Hibiscus syriacus) je na rozdiel od ibišteku čínskeho opadavým kríkom. Pochádza z južnej Ázie, v Európe sa pestuje od roku 1596. Kríkovité druhy vás budú po celé leto ohromovať nádhernými, rôzne zafarbenými kvetmi, ktoré môžu byť až o veľkosti 10 cm.

Pôvodný druh je svetlo fialový. Dnes je vyšľachtených mnoho odrôd v rôznych farebných tónoch a kombináciách. Typické býva výrazné temnejšie oko. Rada odrôd je aj plnokvetých. 

Krík ibišteka sýrskeho rastie vzpriamene a pomerne pomaly, hodí sa teda aj do skaliek a japonských záhrad. V našich podmienkach dorastá do výšky dvoch až troch metrov. Výhodou je, že ho môžeme radikálne zrezať. Čím je oblasť teplejšia, tým sa mu lepšie darí. Pre výsadbu je najvhodnejším obdobím jak, potom sa totiž stihne malá rastlina dostatočne zakoreniť a pripraviť sa na zimu. Najlepšie sa mu bude dariť na záveternej južnej strane. Stanovisko by malo byť slnečné a teplé. Rastlina má radšej sucho než premokrenie. Pokiaľ má ibištek nadbytočnú vlhkosť, začínajú plesnivieť púčiky kvetov a rastlina nepokvitne. Z toho dôvodu sa neodporúča jeho výsadba pri vodných plochách. 

Po výbere stanoviska vykopeme dostatočne veľkú jamu a vymeníme časť pôdy za dobre priepustný a vyhnojený substrát. Rastliny s menšími, svetlo zelenými listami obvykle trpia nedostatkom živín. Aby bol ibištek dlho krásny, poctivo odstraňujeme odkvitnuté kvety. Koncom leta odporúčame použitie jesenných hnojív, všetky nevyzreté vetvičky totiž zamrznú. Pokiaľ aj tak niektoré vetvičky namrznú, na jar ich zrežeme a ibištek väčšinou dobre obrazí. Na jeseň navezte ibišteku aspoň 2 kýble dobre vyzretého záhradného kompostu. Bude slúžiť ako ochrana koreňov, pôdu alebo hlboko nekypríme ani neryjeme. Ibišteky korenia plytko, a pri kyprení pôdy by sme mohli koreňový systém poškodiť. Najchúlostivejšie sú mladé rastliny, ktorým môžeme poskytnúť ešte prikrývku z čečiny. 

Na jar zimnú prikrývku opäť odstránime. Pôdu len mierne nakypríme, skôr ďalej od kmeňa, aby sme nepoškodili korene tesne pod zemou a prihnojujeme. Ibištek dobre znáša rez, ktorý vykonávame pred jarou. Hlavne u starších rastlín je potrebné vetvičky skôr prebrať než skracovať a pustiť svetlo do kríka. Odstránime aj všetky vetvičky, ktoré sú suché a zamrznuté. Ibištek stihne ešte v tom roku vykvitnúť. 

Najčastejšími škodcami sú roztoče (použijeme lepové dosky), po vysadení vonku sa už nevyskytujú a tiež vošky na stonkách mladých listov (striedame rôzne dostupné postreky na vošky a savých škodcov. 

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa