×
Vyhľadávanie v blogoch

V prírode i na záhrade nájdeme teraz veľa byliniek – ako ich môžeme spracovať a využiť ich liečivé účinky?

Spôsobov, ako z byliniek dostať účinné látky, je veľa a rôznymi spôsobmi môžeme tieto látky aj aplikovať. Klasikou je príprava čaju, skúsiť môžete tinktúru, zábal, masť, olej, kúpeľ, obklad alebo čerstvú šťavu. Poradíme vám, ako na ich správnu prípravu. 

Nálev
Rastliny opláchneme vodou, pokrájame a dáme do skleneného džbánu alebo nekovového hrnčeka, vodu privedieme k varu, odstavíme a rastliny zalejeme. Čerstvé bylinky lúhujeme krátko - čaj by mal byť svetlý, bledožltý alebo bledozelený. Nálev môžeme pripraviť i zo sušených rastlín. Tie necháme lúhovať dlhšie. Tento čaj je jemnejší a má krajší vzhľad. Ak pripravujeme nálev z koreňov, vložíme ich do predpísaného množstva studenej vody, krátko povaríme a tri minúty lúhujeme. Teplý bylinný čaj popíjame cez deň po dúškoch. Väčšinou sa dáva jedna kopcová lyžička byliniek na 1/4 l vody.  

Macerát alebo výluh za studena
Niektoré rastliny strácajú lúhovaním vo vriacej vode svoje účinky (napr. slez, imelo biele, puškvorec) a variť sa nesmú. Získame z nich však čaj lúhovaním za studena. Rastliny necháme vylúhovať v studenej vode 8 až 12 hodín (zväčša cez noc), potom len mierne zahrejeme (na teplotu vhodnú na pitie). Výluh je vhodné naliať do termosky, ktorú sme predtým vypláchli horúcou vodou.  

Čerstvá šťava
Čerstvú šťavu z byliniek používame po kvapkách, alebo sa ňou navlhčí postihnuté miesto na tele. Získame ju pomocou odšťavovača alebo kuchynskej odstredivky. Každý deň ju pripravujeme čerstvú. Ak ju naplníme do malých fľašiek, ktoré dobre uzavrieme, vydrží v chladničke i niekoľko mesiacov.

Tinktúra
Tinktúra je vlastne tiež výluh, ktorý získame v 40% alebo silnejšom liehu alebo v ovocnej pálenke. Do fľaše natlačíme bylinky až po hrdlo a zalejeme pálenkou. Fľašu postavíme na teplé miesto (asi 20 °C) na 14 dní, prípadne i na dlhšie. Fľašu občas pretrepeme, potom scedíme a zbytok vylisujeme. Tinktúra sa používa vnútorne po kvapkách zriedená v čaji, zvonka sa používa pri obkladoch alebo pri masážach.

Masť 
Štyri hrste byliniek nadrobno nakrájame, zohrejeme 500 gramov bravčovej masti tak, ako by sme chceli smažiť rezne, bylinky do nej pridáme a krátko ich necháme zapražiť. Panvicu potom vezmeme zo sporáka, prikryjeme a necháme cez noc vychladnúť. Ďalší deň znovu ľahko ohrejeme, precedíme cez sitko a ešte teplú masť plníme do pohárov alebo téglikov.  

Olej
Kvety alebo listy voľne naplníme po vrch fľaše. Na prípravu sú vhodné za studena lisované oleje, napr. olivový, slnečnicový, hojivý konopný, jemný mandľový, sezamový a iné. Nádobu potom necháme 2–3 týždne na slnku. Potom olej scedíme a bylinky prelisujeme cez jemné sitko.

Zábal
Vodu v hrnci privedieme do varu, nad neho zavesíme sito, do ktorého sme vložili čerstvé alebo sušené bylinky a všetko prikryjeme. Po čase vyberieme zmäknuté a teplé bylinky, zabalíme ich do tenkého plátna a aplikujeme na postihnuté miesto. Celé miesto sa zabalí do vlnenej šatky a zaviaže na pevno ďalšími šatkami. Pri tejto procedúre nesmie vzniknúť pocit chladu. Veľmi účinné sú parné zábaly z prasličky. Obklady necháme pôsobiť dve hodiny alebo i celú noc.

Kúpeľ
Do kúpeľa využijeme nálev (prípadne odvar) z bylín, ktorý sa naleje do vane s teplou vodou, kde sa potom môže kúpať človek s neduhom, ktorého sa chce zbaviť. Vonné silice uvoľňujúce sa z bylín pôsobia priaznivo na psychiku a vstrebáva ich pokožka celého tela. Kúpeľ trvá od 15 do 40 minút a môže sa počas neho popíjať i bylinný čaj. Dávkuje sa 50 – 100 g bylín na jeden kúpeľ.

Aké bylinky vám v kúpeli na čo pomôžu?
Pri nespavosti a nervozite si pripravte kúpeľ z kozlíka lekárskeho, pri kožných chorobách a hemoroidoch pomôže harmanček, ak potrebujete ukľudnenie - proti stresu pôsobí levanduľa, medovkový kúpeľ si urobte pri nervozite a srdcovej neuróze, rozmarín použite pri nízkom krvnom tlaku, proti reumatizmu a pre všeobecné povzbudenie, tymian je ideálny pri ochoreniach dýchacích ciest. K iným obľúbeným bylinkám do kúpeľa patrí rebríček, mäta, ruža, pamajorán.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa