×
Vyhľadávanie v blogoch

Afrikány - aksamietnice nepochádzajú z Afriky, na záhrade by však nemali chýbať

Možno je aksamietnica najmenej voňajúcou kvetinou našich záhrad, ale napriek tomu sa objavujú stále nové a nové kultivary. Ak ste teda až doteraz považovali afrikány za hrobové kvety, vedzte, že nové druhy dokážu upútať. I napriek tomu, že ich ľudovo voláme afrikány (lat. Tagetes), z Afriky nepochádzajú. Domovinu majú v Strednej Amerike, v Guatemale a Mexiku. V európskych krajinách sa pestujú od konca 18. storočia.

Aksamietnice sú nenáročné a budú kvitnúť až do príchodu mrazov, neprekáža im ani sucho ani vlhko, vždy sa spamätajú. Môžu ich zničiť snáď jedine slimáky, tie dokážu zničiť skutočne celú rastlinu, z ktorej zostane len koreň pod zemou. Afrikány môžeme pestovať ako na záhonoch, tak i v truhliciach, hodia sa na osadenie celých plôch i na obruby. Vyhovuje im slnečné stanovisko, budú rásť ale aj v polotieni. V truhliciach sa dobre kombinujú s radom iných kvetov, pekný kontrast vytvoria ich žlté kvety s fialovými zvončekmi alebo fialkami. Oranžové aksamietnice môžeme skombinovať napr. s červeno kvitnúcou šalviou.

Afrikány odpudzujú niektorých škodcov - vysaďte ich tam, kde bojujete s háďatkami, vraj odpudzujú tiež vošky a komáre. V marci, najneskôr v apríli si môžete vysiať semená aksamietnic. Vysievame do bežného záhradníckeho substrátu, nie je nutný žiadny špeciálny. Semienka zakryjeme slabou vrstvou substrátu. Nevysievajte ich príliš nahusto, nebudete musieť rastlinky presádzať do kvetináčov a ľahko ich presadíte priamo z výsevnej misky na stanovisko. Avšak rozsadením rastliniek samostatne do kvetináčov potom, čo sa na vyklíčenej rastlinke objavia pravé lístky, získate skutočne pekné bohaté sadenice.

Pozor, aksamietnice nemajú rady mráz, sú naň extrémne citlivé, preto sa na finálne stanovisko sadia až po „troch zamrznutých“, v druhej polovici mája. Afrikány vyrastú i z priameho výsevu do voľnej pôdy. Môžeme pestovať napr. aksamietnicu jemnolistú, dosahuje výšku od 20 do 30 cm a charakterizuje ju drobnejší rast i kvet, ale zato obrovské množstvo jednoduchých kvetov. Najčastejšie pestovanou je aksamietnica rozložitá, ktorej výška je 25 až 35 cm a pýši sa bohatými plnými kvetmi. Výšku 50 až 60 cm dosahuje aksamietnica vzpriamená, ktorá výborne doplní letničkové záhony a hodí sa dokonca i k rezu.

Afrikány sú mierne jedovaté, niektorí ľudia môžu pri styku s aksamietnicou mať alergickú reakciu, príliš častá ale nie je. Na druhej strane sa využívajú ich liečivé účinky - z kvetov si možno pripraviť čaj proti bolestiam brucha alebo hnačkám. Dobre pôsobí olej alebo kúpeľ z tejto bylinky pri reumatických ochoreniach. Aksamietnice tiež obsahujú pomerne veľké množstvo luteínu, ktorý sa v lekárstve používa na ochranu zraku, hlavne sietnice, proti škodlivým voľným radikálom. Silice aksamietnice využijeme v aromaterapii, napr. v esenciálnych olejoch rozptýlených vo vzduchu. Sušené kvety majú antivirotické a antibakteriálne účinky, znižujú možnosť nákazy v miestnostiach, kde sú ľudia napr. s virózou.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa