×
Vyhľadávanie v blogoch

Máte na záhrade kút v polotieni? Vysaďte pestrofarebné orlíčky!

Ako okrasné rastliny sú orlíčky v našich záhradách pestované už od stredoveku a stále pribúdajú nové odrody. Orlíček (Aquilegia) je trváca bylina rozšírená v miernom podnebnom pásme celej severnej pologule. Botanických druhov poznáme okolo 120, prírodných krížencov i záhradných kultivarov v literatúre nájdeme až niekoľko tisíc. Stále sa šľachtia nové a nové. Podľa druhu dorastajú orlíčky do výšky od 20 do 100 cm (najbežnejšie pestované druhy okolo 25 – 55 cm), kvety môžu byť jednoduché i plné, v rôznych farbách. Charakteristickým tvarom kvetu sú vonkajšie okvetné lístky obrátené dozadu a ich ostrohy pripomínajúce orlie pazúre. Bežne sa s nimi môžeme stretnúť i vo voľnej prírode.

Našim domácim druhom je orlíček obyčajný (Aquilegia vulgaris), nájdeme ho prevažne v listnatých lesoch od nížin až do stredných polôh. Jeho výška je okolo 50 cm, kvitne od mája do júla. Kvety majú zväčša modrofialovú farbu, vyskytujú sa však i formy belastej až ružovej farby.

Orlíčkom vyberieme stanovisko s dostatkom rozptýleného svetla. Pri dostatočnej zálievke sa však niektorým druhom dobre darí i na slnečných miestach. Neznesú celodenný úpal na suchom stanovisku alebo naopak plný tieň. Veľké a stredne veľké druhy sú najkrajšie vo vyšších porastoch polo-tienistých častí záhrad a možno ich použiť aj k rezu. Malé druhy môžeme vysadiť i do skaliek. Na pôdu nie sú rastliny náročné, vyhovuje im bežná záhradná hlinito-piesčitá zemina s dostatkom živín. Zálievku im doprajeme bohatú a pravidelnú. Časté vysychanie substrátu im nevyhovuje, ideálne je udržať pôdu stále mierne vlhkú. Hnojenie nutné nie je, ak je substrát dostatočne zásobený živinami, inak ich hnojíme každý týždeň alebo každé dva týždne bežnými hnojivami na kvitnúce záhradné rastliny.

V prírode i na záhrade sa orlíčky často krížia samovoľne, a ak včas nezozbierame dozreté semenníky, samovýsevy budú bežné. Orlíčky sú ale pomerne krátkodobé. Množenie výsevmi je rýchlejšie a efektívnejšie (rastliny sú najvitálnejšie, pokiaľ ich voľne rozhodíme na miestach v záhonoch) ako množenie vegetatívne.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa