×
Vyhľadávanie v blogoch

Zádušník nie je iba burina, pomáha pri zápaloch dýchacích i močových ciest, ktoré dezinfikuje i hojí

Tento rok ho rastie všade dostatok, táto liečivá a voňavá bylinka obohatí i Váš jarný jedálniček.

Zádušník je pohľadný, aromatický, jedlý, liečivý a nenáročný, poslúži ako zelené korenie i pôdopokryvná rastlina. Zádušník brečtanovitý, niekedy nazývaný tiež obyčajný (Glechoma hederacea), je v záhonoch neprávom považovaný za burinu. Na jar bohato kvitne, čím poteší nielen nás, ale i včely a čmeliaky. Sám sa rozrastá do šírky a drží sa pri zemi, môže však tiež obopínať suchý múrik, alebo sa kúsok vyšplhať po opore, doplní štrkový záhon alebo dlažbu. Môžete ho využiť ako pôdopokryvnú rastlinu do nevyužitého kúta záhrady alebo na svah, kde sa nám nechce udržovať trávnik.

Vyšľachtené záhradné varianty, napríklad s panašovanými listami, sú obľúbené i do nádob. Uplatniť sa môže i v závesnej nádobe na balkóne, kde vytvorí efektné previsy. Zádušník bude ideálne prospievať v polotieni: priame slnko by mu spálilo listy, v úplnom tieni zas nebude dobre kvitnúť. Modré až fialkovasté kvietky sa objavujú v priebehu apríla až júna. V tomto období sa tiež zberajú lístky, ktoré sa dajú využiť v domácej lekárni.

Listy zádušníka sú výrazne aromatické, ich zemitá, korenistá chuť i vôňa dodá šmrnc bylinkovému tvarohu, polievkam, omáčkam, šalátom, pokrmom zo zemiakov i vajec. Listy môžeme podusiť alebo pridávať čerstvé. Mladé lístky sú najkrehkejšie, staršie lístky sú drsné, musíme ich preto najemno nakrájať alebo tepelne upraviť.

Zádušník podporuje trávenie a metabolizmus. Blahodarne pôsobí na pečeň, je bohatý na horčiny. Do pokrmov pridávame len malé množstvo, nemali by sme radšej konzumovať väčšie množstvo kvôli jeho výraznej a silnej chuti. Zádušník má protizápalové účinky, vďaka čomu možno kvitnúcu vňať užívať pri zápaloch dýchacích i močových ciest, ktoré dezinfikuje aj hojí zároveň.

Nálev pripravíme z lyžičky sekanej vňate a šálky vriacej vody a užívame najviac trikrát denne po dobu jedného až troch týždňov. Silnejšie a zvieravejšie (napr. pri hnačke) pôsobí odvar z krátko povarenej vňate. Vňať vložíme do studenej vody, privedieme k varu, pár minút povaríme a potom ešte necháme chvíľu lúhovať. Nálev i odvar môže zvonka poslúžiť ako protizápalové kloktadlo, ako oplach či obklad - mierni ekzém a urýchľuje hojenie drobných poranení kože.

Zádušník by ste nemali pestovať, ak chováte kone, rastlina totiž obsahuje látku glechomín, ktorá na kone údajne pôsobí toxicky. Pre človeka ale zádušník jedovatý nie je.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa