×
Vyhľadávanie v blogoch

Máte radi šaláty, ale tých klasických už ste prejedení? Predstavíme Vám menej známe rastliny.

Ak konzumujete šaláty v rôznych úpravách, určite vám príde vhod pár tipov na ich spestrenie. Zeleninový šalát na stole poteší nielen svojou farebnosťou a chuťou, ale Vaše telo bude jasať, pretože vláknina, minerály, kyselina listová a ďalšie látky mu veľmi prospievajú. Menej známe druhy zelenín môžu byť zaujímavou alternatívou a spestrením Vášho jedálnička. A ich pestovanie nie je vôbec náročné a zvládne ho každý.

Loboda nie je len burina ... Po jej ochutnaní zistíte, že táto rastlinka je veľmi dobrá a bude aj okrasou záhrady, najmä jej červený variant. Listy sú žiarivo červené, pomerne veľké, výška rastliny je okolo 30 cm. Pokiaľ ju ale necháme vykvitnúť, byľ vyrazí až do výšky okolo metra. Listy sú, podobne ako u ostatných šalátov, najchutnejšie pred kvetom - majú jemnú, skôr neutrálnu chuť a budú okrasou každej šalátovej misy vďaka svojej farbe. Loboda je vhodná aj pre tepelnú úpravu, napríklad na výborný špenát, ktorý ňou môžeme nahradiť.

Šalát Dubáčik, ktoré niekedy sa nazýva aj "česáčik" má listy podobné dubu a ako jeho druhý názov napovedá, listy sú určené k priebežnému očesávániu. Ak listy zrežeme pár centimetrov nad zemou, znovu dorastajú a konzumovať ich môžeme až do doby než rastliny vykvitnú. Je vyšľachtených viac druhov, môžeme ho pestovať vo variante žltozelenej či hnedočervenej, obidve sú dekoratívne tak v záhrade ako i na tanieri. Chuť Dubáčika je po orieškoch. Ideálny je do miešaných šalátov, dobré sú aj v kombinácii s rybou - napr. lososom, kaprom alebo aj so syrom. Z byliniek k nemu môžeme pridávať všetky s cesnakovou príchuťou - cesnak, cesnakovú trávu, cesnakovú pažítku, medvedí cesnak, ale aj čili papričky a vňaťovú cibuľku. Rýchlo vädne, je teda nutné spracovať ho čo najskôr po odtrhnutí.

Čakanke príbuzná endívia je oproti iným šalátom trochu horká. Pestovať možno druhy s hladkými alebo kučeravými listami, zelené i červené. Semená vysievame od polovice júna do začiatku júla, skôr by trpel nedostatkom tepla a neskôr vysiaty by nestačil vytvoriť dosť silné rastliny. Pridávať ho môžeme do šalátov s pomarančom a jablkami, ktoré dopĺňajú jeho horkastú chuť, dobrý bude aj s paradajkami, paprikou, cibuľou, mrkvou a syrom. Z byliniek môže byť doplnený bazalkou, kôprom, yzopom. Endíviu je možné zapekať so syrom alebo podávať opečený na masle ako prílohu k mäsu.

Rovnako ako špenát je Barborka považovaná skôr za burinu. Ide o šalátovú bylinku našich babičiek a prababičiek, predtým bola v každej záhradke a ešte dnes ju nájdeme aj vo voľnej prírode. Je to trvalka (niekedy aj dvojročná) bylinka, prvý rok tvorí prízemnú ružicu listov, druhý rok vykvitá žltými kvetmi, je nápadne podobná horčici alebo repke. Množí sa samovýsevom, takže stačí zasadiť raz a o úrodu budeme mať postarané na niekoľko rokov. Konzumujú sa iba mladé lístky, v kvete už sa jesť nedá. To ale vôbec nevadí, je to jedna z mála byliniek, ktorú môžeme zbierať celú zimu aj pod snehom. Najlahodnejšia je od novembra do marca. Počas zimy tak neprídeme o cenné vitamíny. Listy sú pikantnej chuti, ostrejšie, trochu kyslasté, v miešaných šalátoch však veľmi dobré.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa