×
Vyhľadávanie v blogoch

Pestovanie cesnaku? Aké choroby a škodcovia môžu ohroziť Vašu úrodu.

Napriek tomu, že má cesnak svoju špecifickú vôňu a chuť, napádajú ho rovnako ako iné druhy zelenín rôzni škodcovia a choroby. Aké sú tie najčastejšie?

Biela sklerociová hniloba

Je to najnebezpečnejšia choroba cibuľových zelenín, ktorej pôvodcom je huba Sclerotium cepivorum. Doteraz proti nej neexistuje účinná chemická ochrana. Rastliny napadnuté hubou žltnú a chradnú.

Drôtovce

V pôde sa drôtovce vyvíjajú niekoľko rokov. Sú to svetlo hnedé až žltkasté tuhé larvy kováčikov (Elateridae). Na cibuliach cesnaku spôsobujú plytké poranenia, ktorá však cesnak znehodnocujú (zvyčajne ide skôr o estetickú vadu). Poranenie však môže byť vstupnou bránou pre ďalšie infekcie.

Ľaliovník cibuľový

V niektorých oblastiach patrí tiež medzi významných škodcov. Jeho larvy požierajú listy. Vajíčka tohto škodcu sú oranžovo sfarbené, larvy vyzerajú odpudivo, sú hnedo sfarbené, obalené vlastným trusom.

Slimáky

Je to až neuveriteľné, ale škodia aj na cesnaku - okusujú nielen listy, ale aj cibule v zemi. Najčastejšie je to slizovec iberský. Pri vysokom výskyte môžu ohroziť celú úrodu a je nutné použitie chémie, napr. Ferramol alebo dravé roztoče.

Modrá hniloba

Hubové choroby z rodu Penicillium nie je možné zameniť s inými chorobami vďaka modrým alebo nazelenalým povlakom mycélia. Nejde ale o parazitickú špongiu, vyskytuje sa na odumretých pletivách.

Molík cesnakový

Škodia jeho húsenice, ktoré sa poznajú podľa svetlo zeleného sfarbenia s čiernymi bodkami a žltej hlavy. Počas vegetácie žijú vnútri listov, kde vytvárajú chodbičky, takže sa listy silne napadnutých rastlín deformujú.

Sadzovitosť cesnaku

Sadzovitosť cesnaku (inak tiež označovaná ako "čerň") býva väčšinou len estetickou vadou, kedy sa na vrchných sukniach cibule objavuje čierny sadzovitý povlak konídií huby Embllisia allii.

Šedá hniloba

Na cibuliach cesnaku sa objavujú veľké ploché čierne sklerócie. Choroba sa vyskytuje predovšetkým v málo vzdušných či zaburinených porastoch a vo vlhších málo priepustných pôdach. Prevenciou je udržiavanie bezburinového porastu a zdravé sadby.

Vrtalka pórová

Nie je len významným škodcom póru. Mucha môže napádať aj cesnak, avšak zvyčajne nerobí ekonomicky významné škody, výnimkou sú roky, kedy v niektorých oblastiach môže byť miera napadnutia rastlín tak vysoká, že pestovatelia zaznamenajú určité straty.

Štítok: jesenné
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa