×
Vyhľadávanie v blogoch

Papradie môžete pestovať aj v interiéri

Do izby vnesie sviežu zeleň tichých lesných zákutí, navyše dobre znáša aj tieň. Pre pestovanie v izbe sú tropické druhy ako stvorené. Po celom svete rastie odhadom viac než 20 000 druhov, ktoré sa navzájom líšia štruktúrou listov, vzrastom aj podmienkami k životu.

Nefrolepisy (Nephrolepis)
Znesú aj suchšie podnebie panelových bytov, tieň a ľahké zanedbanie. Sú vhodné aj pre začiatočníkov. Najčastejšie pestovaným druhom je N. exaltata, ktorá pochádza z amerických trópov. Pri jej pestovaní musíme dodržať niekoľko zásad:

  • kvetináč postavíme do väčšej podmisky naplnenej drobnými kamienkami, na ktorých stojí - korene nehnijú a vlhkosť sa priebežne odparuje.
  • rastliny presádzame, ak je potreba, raz za dva až tri roky, kvetináč je vždy lepší skôr menší, korene musia substrát úplne prerásť.
  • vhodná je zemina zo zmesi ihličnatej hrabanky, rašeliny a piesku, musíme sa vyhnúť zeminám alkalickým. Voda používaná k zálievke by mala byť kyslejšia alebo aspoň bez obsahu vápnika.
  • rastlina znáša aj nižšie teploty, neznáša však prievan (zvlášť ťah chladného vzduchu kombinovaný s preliatím).

Žebrovica (Blechnum)
Vyskytujú sa asi v dvesto druhoch a rastú hlavne v trópoch, subtrópoch, ale aj v miernom pásme všetkých kontinentov. Domácim druhom našej prírody je žebrovica rôznolistá (B. spicant). Táto papraď je tieňomilná a má rada vyššiu vzdušnú vlhkosť, má buď prízemnú ružicu listov, alebo drobný krátky kmienok, pričom kmene niektorých tropických druhov dorastajú až do trojmetrových výšok a podobajú sa stromom. Na trhu je niekoľko desiatok druhov, najčastejšie sa pestuje žebrovica hrbatá (B. gibbum), ktorá dorastá do výšky 30-70 cm a niekedy vytvára trsy, v dospelom veku potom pripomína miniatúrnu stromovú papradinu s krátkym tmavým kmienkom a elegantnou pravidelnou ružicou listov. Väčšina ponúkaných druhov vyžaduje pestovanie vo väčšej nádobe, ľahký rašelinový substrát, vyššiu vzdušnú vlhkosť a umiestnenie v tieni až polotieni. Rastie pri izbových teplotách, ale postačí jej aj 15 ° C v zimných záhradách či na verande.

Srpovica (Cyrtomium)
Pochádza z Japonska, Kórey a východnej Číny a pestuje sa od 19. storočia, na mnohých miestach sveta a šíri sa v miestnej prírode (juh USA, juh Európy, Kanárske ostrovy, India, Havaj, južná Afrika). V prírode ju nájdeme ako lesný porast, zatienených skál a útesov, rastie na kamenných i tehlových stenách a podobných stanovištiach. Patrí medzi jedny z najodolnejších papradí, býva dlhoveká. Znesie hlboký tieň, ale môžeme ju dať aj na čiastočne oslnené miesto. V izbových teplotách jej svedčí medzi 12-18 ˚C, znesie však poklesy až k nule. Oproti iným druhom nevyžaduje ani vysokú vzdušnú vlhkosť, rašelinový substrát v nádobe by však nemal vysychať. V lete jej prospieva letnenie v tieni na záhrade. Rastlina má veľmi dekoratívne listy, ktoré sú mimoriadne trvanlivé vo váze - často sa preto používajú v kvetinárstvach do väzieb.

Štítok: Kvetiny

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa