×
Vyhľadávanie v blogoch

Rýchlenie hyacintov v domácich podmienkach - pri správnej starostlivosti na Vianoce vykvitnú

Aj v zime nás môžu tešiť kvety jarných cibuľovín, medzi ktorými vyniká hyacint (Hyacinthus). Celý byt prevonia sviežou prírodnou vôňou, pre niektorých príliš ťažkou. Jeho názov pochádza z gréckeho mena Hyakinthos, ktoré nosil obľúbenec Apollona, boha slnka, ktorého mladý život skončil následkom zranenia pri hode diskom a Apollon nechal na jeho pamiatku vyrásť priamo z Hyakinthovej krvi nám známu rastlinu. Cez dvetisíc kultivarov sa pestovalo v Holandsku už v osemnástom storočí a na ich popularite sa dodnes nič nezmenilo.

Ak túžite po kvetoch rýchlených hyacintov, máte dvojakú možnosť - buď si ich zakúpite v kvetinárstve, alebo ich prirýchlite sami. Podľa ročného obdobia rozlišujeme rýchlenie ranné a neskoré. Pre rýchlenie typické pre dobu Vianoc (tj. skoré rýchlenie), kedy rastliny kvitnú od novembra do januára, sa používajú tepelne ošetrené cibule, ku ktorým nemá bežný záhradkár prístup. V domácich podmienkach vykonávame teda iba neskoré rýchlenie.

Hyacinty je možné rýchliť aj v špeciálnej sklenenej nádobe s vodou, ktorá dosahuje len ku koreňom, takže cibule nehnijú. Avšak rastlina tu nemá žiadny prísun živín, takže niektoré sú po odkvitnutí natoľko vysilené, že sa k ďalšiemu pestovaniu nehodia.

  • do pohára nalejte vodu a nad ňu vložte cibuľu - hladina musí byť pod cibuľkou, aby ju voda priamo nemáčala. 
  • pohár uložíte na dva mesiace na miesto s teplotou 6-8 °C, aby vyrástli korienky, zároveň musia byť v tme - pokiaľ nie je priestor tmavý, zakryjeme nádobu tak, aby sa k nej nedostalo žiadne svetlo (napr. chladná pivnica, či priestranná chladnička zapnutá na menší výkon). 
  • potom, čo z cibule vyrašia korienky a z jej vŕšku vykukne malý zelený puk, premiestnime ju do tepla, stále by mala byť zakrytá (teda v tme), až do doby, než budú kvetné stonky rovnako dlhé, ako listy, potom ju môžeme umiestniť na svetlo, do vody možno pridať stopové množstvo rozpustného hnojiva pre kvitnúce rastliny.

Cibuľky hyacintov môžeme zasadiť aj do nádob, ideálne do mierne vlhkej zmesi listovky a piesku s troškou kompostu. Pre rýchlenie musí horná tretina cibuliek vyčnievať nad substrát (sadíme teda inak ako do záhona). Uložíme ich na dva mesiace na miesto s teplotou 6-8 ° C. Ďalej postupujeme rovnako, ako u hyacintov vo váze (u narcisov a krókusov nie je nutné rašiace cibuľky zatemňovať). Kvety rastúce v teple zalievame viac a pridáme tiež trochu hnojiva, substrát však nesmie byť premokrený.

Rastliny vydržia dlho krásne aj v teplej miestnosti, priamo pri kúrení by im však dobre nebolo. Ak rýchlite aj narcisy a krókusy, počítajte s tým, že sa cítia lepšie v chlade a môžu zdobiť menej vykurované miestnosti či medziokenné priestory.

Po odkvitnutí cibuľovín a zatiahnutí listov, ich môžeme až do nasledujúcej jesene skladovať na tmavom, suchom mieste a potom vysadiť na záhradu. Na jar ďalšieho roku možno nevykvitnú a budú len zbierať silu, ale ak sa ujmú, v nasledujúcich rokoch môžu zase kvitnúť.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa