×
Vyhľadávanie v blogoch

Rudbekie - kvety žiarivých farieb, podobné margarétkam

Ich žiarivé, veselé farby a zároveň jemnosť prispejú k oživeniu záhonu vo farbách jesene. Svojim tvarom sú podobné margarétam alebo gerberám a pestovať sa dajú ako trvalky ale aj ako letničky alebo dvojročné rastliny. Zvlášť plnokveté kultivary neodmysliteľne patria ku koloritu vidieckych, ale teraz už aj mestských záhrad.

Rudbekia (Rudbeckia) - je ich viac ako dvadsať druhov. Sú vysoké až dva metre a všetky rastú v trsoch. Echinacea purpurová je využívaná aj v liečiteľstve. Do Európy sa dostala asi v 17. storočí. Kvety rudbekie sa skladajú z tmavého vypuklého stredu a jazykovitých kvetných lístkov, ktoré môžu byť jednoduché alebo plnokveté a vo farbách od sýto žltej cez oranžovú po hnedočervenú. Pre svoju jedovatosť sú nebezpečné pre pasienkové zvieratá.

Vysádzame ich v jeseni alebo v jari.

Rastliny uprednostňujú slnečné stanovisko, chránené pred poludňajším úpalom, ale znesú aj ľahký tieň. Na pôdu náročné nie sú, najlepšie sa im však bude dariť v záhradnej zemine s dostatkom humusu a primeranou vlahou. Vysádzame ich do kvetinových záhonov alebo aj ako solitéry buď na jeseň, alebo na jar, a to na vzdialenosť asi pol metra. Krátko po výsadbe a hlavne aj pri dlhodobejšom suchu ich zavlažujeme, inak to nie je potrebné. Vodou pokropené listy sú náchylné na choroby, zalievame preto radšej ku koreňom. Rastliny môže ohroziť múčnatka a septoriózová škvrnitosť. V sezóne ich prihnojujeme plným hnojivom.

Rudbekie sú vhodné do zmiešaných kvetinových záhonov, do predzáhradiek aj ako solitéry. Sú vhodné k rezu - vo váze dlho vydržia, aj na sušenie.

Najznámejšie rudbekie

Echinacea laciniata (Rudbeckia laciniata) je pôvodom zo Severnej Ameriky, má plazivý drevnatý podzemok, dorastá až do dvoch metrov. Kvitne od júla do septembra a kvety majú cca 10 cm v priemere.

Echinacea žiarivá, konárnik (Rudbeckia fulgida)je o niečo nižšia, dosahuje výšku 70 až 110 centimetrov, zato je jej trs veľmi pevný a na rozdiel od iných odrôd sa nevylamuje, kvitne od augusta do septembra sýto žltými kvetmi s guľovito vypuklým hnedým stredom (terčom), ktorým kvetina vábi motýle a iný hmyz k opeleniu.

Echinacea trojlaločná (Rudbeckia triloba) dorastá až 150 centimetrov, bohato sa vetví a kvitne drobnejšími žiarivo žltými kvetmi.

Štítok: echinacea, rudbekia
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa