×
Vyhľadávanie v blogoch

Kokardy, vytrvalé kvitnúce krásky

Kokardy sú vysoké kvitnúce krásky, ktoré nabádajú k rezu do vázy. Kvitnú tak bohato, že si môžete dopriať kyticu vo váze aj ich obdivovať v záhonu.

Kokardy (Gaillardia) sú rodom pochádzajúcim z Ameriky, do Európy boli privezené spolu so zemiakmi alebo baklažánmi. Od žlto-oranžovo-červenej farby okvetných plátkov s hnedým až čiernych stredom je odvodené ich anglické meno - indian Blanket - je inšpirované, farebnosťou prikrývok mexických či peruánskych indiánskych kmeňov. V Európe sa záhradníci šľachtením KOKARD začali zaoberať až v 18. storočí. Rastliny sa stali obľúbenou kvetinou francúzskych a neskôr anglických zámockých záhrad, v 19. storočí sa rozšírili po celej Európe. Kokard existuje niekoľko desiatok druhov.

Najznámejším zástupcom je asi kokarda osinatá (G. aristata), trvalka, ktorá na jednom mieste prežíva len tri až päť rokov. Už počas prvého roku po výsadbe vytvára rozrastený trs, bohato kvitnúcich kvetov, ktoré sú podobné margaretkám, jednoduchými kvetmi, o to však zaujímavejšími farebnosťou i nápadnou veľkosťou.

Kokardy milujú slnko a dobre priepustnú pôdu, neznášajú podmáčanie a prílišné zalievanie. V ťažkej pôde porastú tiež, ale pravdepodobne neprežijú do ďalšieho roka, pretože nepríjemné je pre nich hlavne zimné podmáčanie. Na takomto stanovisku treba rastlinu po odkvitnutí prvých kvetov radikálne zostrihnúť, aby vytvorila do jesene nové bazálne listy, vďaka ktorým potom zimu prečká ľahšie. Kokardám sa bude dobre dariť aj v skalkách, kde majú zaistenú štrkopieskovú drenáž medzi kameňmi. Odkvitnuté kvety v každom prípade odstraňujte, podporíte tak tvorbu ďalších pukov. Pôvodný kultivar má kvety dvojfarebné, vnútri červenej a na okrajoch žltej farby (napr. Odroda KOBOLD, BREMEN).

  • U odrody MONARCH STRAIN prevláda žltá farba a červenohnedý je len stred plátkov.
  • Odroda Oranges AND Lemons má oranžový stred s jasne žltými okrajmi.
  • Odroda SUNBURST ORANGE 'Granoran', s veľkými zlatožltými kvetmi s oranžovým stredom pripomína pomaranč.
  • Odroda červenej kokardy je Burgunder - stredne vysoká s jasne červenými až vínovými kvetmi, vhodná aj k rezu do vyšších váz.

Do letničkovej výsadby je vhodná jednoročná kokarda pôvabná (spanilá) (G. pulchella). Od vyššie spomínaných trvaliek sa na prvý pohľad líši hlavne vzrastom, byle s kvetmi sú až 80 cm vysoké. Práve z tohto druhu boli najmä krížením s veľkokvetými kokardami osinatými a G. aestivalis s trúbkovitými kvietkami v okvetí vypestované plnokveté hybridné odrody širokej palety farieb.

Štítok: Okrasné květiny
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa