×
Vyhľadávanie v blogoch

Divozel môže byť krásnou dominantou záhona, navyše je liečivá

Plstnato ochlpená rastlina dorastajúca do výšky až dvoch metrov, to je divozel veľkokvetý (Verbascumdensiflorum Berthold). Zaraďujeme ho medzi dvojročné rastliny. Porastie vo všetkých pôdach, s úspechom ho teda vypestujete aj na záhrade, na stanovisko nie je náročný, pôda môže byť suchšia, chudobná, ale miesto musí byť dostatočne slnečné.

Okrem divozelu veľkokvetého existuje mnoho ďalších druhov, najznámejšie sú napr. d. malokvetý, d. čierny alebo napríklad d. ozdobný. Obsahom látok sa takmer zhodujú, všetky majú liečivé účinky.

Pozor - so semenami opatrne, sú jedovaté, obsahujú rotenón! Na mesiac a pol až dva mesiace semená uložíme do mrazničky, potom ich preložíme do chladničky. Vysievame ich skoro na jar do plytkých pestovateľských misiek, ktoré naplníme vlhkým piesočnatým substrátom. K vývoju potrebujú svetlo, substrátom ich teda nezakrývame. Už vyrastené sadeničky môžeme zasadiť na dobre oslnený vonkajší záhon (približne po troch týždňoch). Rastliny sa potom množia samovýsevom. V prvom roku vyrastá ružica plstnatých listov, ktorá na jeseň odumiera, v ďalšom potom vyrastie byľ s bohatým strapcom žltých kvetov.

Divozel kvitne od júna do septembra. Kvet zberáme priebežne v júli a auguste, najlepšie každý deň, pretože sa kvet divozelu ráno otvorí a v rovnaký deň večer opadáva. Kvety musia byť suché, bez kalichu a zaobchádzame s nimi opatrne, aby sme ich nepotlačili. Sušíme ich rozložené do jednej vrstvy čo najrýchlejšie, najlepšie na slnku, prípadne v otvorenej rúre pri teplote 60 ° C. Ak sa objavia pri sušení zahnednuté fľaky na kvetoch alebo sú tam zvyšky kalichov, musíme ich odstrániť, inak zber znehodnotia. Optimálne usušené kvety majú žltú farbu a ukladáme ich do vzduchotesných nádob.

Rastlina obsahuje hlavne saponíny, triesloviny, sliz a flavonoidy, ktoré sa vo svojich účinkoch vzájomne dopĺňajú. Nálev zo sušených kvetov lieči kašeľ a ostatné sprievodné javy prieduškových ochorení a chorôb z nachladnutia, podporuje potenie pri nachladnutí - sliz vytvára na sliznici ochranný povlak, ktorý ju chráni pred vysušením a dráždením, saponíny a flavonoidy napomáhajú rozpúšťaniu hlienov. Zlepšuje tiež funkciu pečene a sleziny, tinktúru môžeme použiť pri bolestiach hlavy a závratoch. Protizápalové účinky divozelu hoja aj ďalšie ochorenia. Možno ho používať aj zvonka na poranenia, pri reumatických bolestiach, opuchoch, pri vredoch predkolenia, na zmiernenie bolestí vyvolaných kŕčovými žilami.

V minulosti sa divozel využíval aj na farbenie - na žlto sa farbili nielen látky, ale aj vlasy. Za divozel v záhrade budú vďačné aj včely a ostatný hmyz - ide aj o významnú medonosnú rastlinu.

Štítok: Rastliny
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa