×
Vyhľadávanie v blogoch

Vysádzajte zmiešané kultúry, obmedzíte výskyt škodcov

Ak pestujete v bio kvalite a ak nechcete používať chémiu, zamerajte sa na výsadbu zmiešaných kultúr. Kombináciou druhov s podobnými nárokmi na pôdu a závlahu a pestrou mozaikou odrôd sťažíte jednoznačné vysielanie chemických signálov rastlín priťahujúcich škodcov. Vhodné je tiež skombinovať druhy s rozdielnou hĺbkou koreňov a s odlišne rýchlym rastom. Potom je možné zeleninu pestovať v pomerne hustých výsadbách a lepšie tak využiť miesto na záhonoch (okrem iného si ušetríte prácu s pletím buriny). Napríklad mrkva korení hlboko, cibuľa plytko a navyše si navzájom odpudzujú škodcov (cibuľa môže odradiť pochmurnatku mrkvovú, možno ju nahradiť aj pažítkou či pórom). Prevenciou hubových chorôb jahôd môže byť susedstvo cesnaku. Paradajky a zeler svojou vôňou odpudzujú škodcov hlúbovín, chren v zemiakoch zase nebude voňať mandolinkám. Trio - kukuricatekvicafazuľa - pestovali juhoamerickí indiáni už v dávnych dobách a využiť ho možno aj dnes.

Škodca silne priťahujú jednodruhové záhony, tomu sa snažte predchádzať. Ideálnou prevenciou sú aj mnohé aromatické bylinky, vysiate medzi riadkami zeleniny či po obvode záhonov, vysadiť môžete:

bazalku s paradajkami, uhorkami, cibuľovinami,

trebuľku so šalátmi a reďkovkami, odpudzuje aj slimáky,

koriander s hlúbovinami, uhorkami, s jahodami, červenou repou,

levanduľu so šalátmi, ružami,

majoránku s mrkvou,

saturejku s fazuľou a cibuľovinami,

tymián s všetkou zeleninou, predovšetkým listovou.

V prospech všetkých sú ideálnou kombináciou napr. nasledujúce:

  • uhorky: cibuľa, zeler, šalát, hrach, fazule kríčkové aj popínavé, kaleráb, kukurica, špenát, kel, kapusta, zeleninový fenikel, nevhodná je kombinácia s: paradajkami, reďkovkou, zemiakmi.
  • paprika: mrkva, kaleráb, uhorka, paradajka, nevhodná kombinácia s: kríčkovou fazuľou
  • paradajka: šalát, špenát, cibuľa, kríčková fazuľa, zeler, petržlen, čakanka, kaleráb, pór, rebarbora, reďkev, kel, kapusta, brokolica, karfiol, kukurica, nevhodná je kombinácia s: hrach, mrkva, červená repa, zemiaky.
  • zeler: cuketa, šalát, fazule kríčkové aj popínavé, kaleráb, mrkva, uhorka, špenát, kapusta, kel, pór, paštrnák, nevhodná je kombinácia s: hrach, kukurica, zemiaky.
  • mrkva: cibuľa, zeler, čierny koreň, brokolica, kríčková fazuľa, hrach, šalát, kaleráb, mangold, pór, paradajka, reďkovka, kel, kapusta.
  • pór: cibuľa, zeler, čierny koreň, šalát, mrkva, paradajka, uhorka, reďkovka, čakanka, špenát, jahody, nevhodná je kombinácia s: fazuľa kríčková, hrach, červená repa.

Ak máte v susedstve záhrady neobrábané pole, lúku či okraj lesa, je však treba s väčším náporom škodcov počítať.

Štítok: Záhrada
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa