×
Vyhľadávanie v blogoch

Obľúbené slnečnice

Slnečnica sa pestuje nie len na semená a na olej, ale i ako krmivo pre vtáctvo a stále obľúbenejšie sú i v záhradných kompozíciách.

Z pôvodných odrôd, dorastajúcich do výšky i 3 m, sa vďaka vzrastajúcej obľube vyšľachtili rôzne kultivary s rôznou výškou i farbou kvetu. Paleta farieb je široká. Od bielej, cez zelenkavú, klasickú žltú, oranžovú, červenú až po zamatovo čiernu. Jednotlivé druhy sa líšia i veľkosťou. Od trpasličích druhov dorastajúcich do výšky 50 cm až po obrov, dorastajúcich do výšky i 4 metrov. Sú vyšľachtené i hybridy, ktoré netvoria peľ, a tak sú vhodné i pre alergikov.

Slnečnice vyžadujú slnečné, najlepšie chránené stanovište proti prudkému vetru, ktorý by mohol vyššie druhy ľahko polámať, a priepustnú na živiny bohatú pôdu. Ich pestovanie nie je náročné a je vhodné i pre deti. Vysievame ich priamo na stanovište od konca apríla do konca mája. Klíčia asi týždeň a do kvitnúť začnú za cca 3 mesiace. Pokiaľ je sucho, zalievame. Táto rastlina potom rastie „pred očami“. Rastlinkám nevyhovuje polotieň či dokonca zatienené polohy. Hnojiť nemusíme, pokiaľ je pôda dostatočne výživná.

Kvety slnečníc môžeme i sušiť a použiť do suchých aranžmánov v zimných mesiacoch. Teoreticky môžeme sušiť všetky druhy, ale tie so silnými stonkami a veľkými kvetmi sú náchylné k černaniu, schnú pomaly a môžu plesnivieť a rozpadávať sa im kvetenstvo. Pre sušenie je potrebné kvety zbierať mladé, keď sa začína súkvetie otvárať. Pre sušenie sú už tiež vyšľachtené vhodné druhy.

Tip:

Dlhšie kvitnú odrody vetviacich sa typov v porovnaní s jednostonkovými. Pokiaľ budeme ešte aj odstraňovať odkvitnuté kvety, pokvitnú slnečnice mnoho týždňov.

Do vázy režeme čerstvo otvorené kvety. Vo váze nám vydržia až 14 dní.

Pokiaľ pestujeme slnečnice v kvetináči platí, čím menší kvetináč, tým sú rastliny nižšie a menšie vzrastom. Rozdiel môže byť až 30 cm, ak by slnečnice rástli v záhone.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa