×
Vyhľadávanie v blogoch

Výsevy zeleniny v apríli

Uvádzame niekoľko príkladov zeleniny, ktoré možno pestovať aj z priamych výsevov - nemusíte čakať až do zmrznutých. Klasikou je napr. mrkva, koreňový petržlen, reďkovka, ale skúsiť môžete aj iné druhy.

Zemiaky
Na kompostom obohatený, nakyprený záhon možno do prehriatej pôdy už vysádzať zemiaky.

Brokolica
Ak budete brokolicu, a rovnako tak aj karfiol ešte len vysievať, semená nechajte deň či dva máčať vo vlažnej vode, aby klíčili rýchlejšie. Vysádzajú sa už aj sadenice, záhony však prekryte netkanou bielou textíliou. Karfiol aj brokolicu treba pre dobrú úrodu dostatočne zalievať a hnojiť (použiť môžete napríklad žihľavový zákvas).

Cuketa
Pre predpestovanie sadeníc v skleníku alebo v parenisku, ale aj doma, môžeme vysievať semená cukiet a tekvíc. Ideálne je namočiť semená pred výsevom vo vode, v mlieku alebo harmančekovom čaji.

Čakanka
Šalátovú čakanku (radicchio) aj čakanku na zimné rýchlenie pukov už môžeme v teplejších oblastiach vysievať na záhony. Tam, kde je chladnejšie radšej predpestujte v skleníku, parenisku alebo za oknom a vysaďte až v máji.

Kel
Rovnako ako u čakanky môžeme hlávkový aj ružičkový kel vysievať v teplejších oblastiach na záhony, v chladnejších oblastiach radšej predpestúvať a vysadíme až po zmrznutých.

Kaleráb
Ak budete kaleráby ešte len vysievať, klíčenie urýchlite máčaním semien vo vlažnej vode. Po vysiatí nenechajte klíčiace semená zaschnúť. Semená klíčia ideálne pri teplote 18-20 ° C, sadenice potom prospievajú pri teplote 12-16 ° C. V teplejších oblastiach ich teda môžete už vysádzať von.

Pór
Predpestované sadeničky letných odrôd póru vysádzame na záhony pod bielu netkanú textíliu, ktorá ich ochráni pred vrtalkou pórovou a pomáha udržať priaznivú mikroklímu. Zimný pór vysievame na predpestovanie sadeníc.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa