×
Vyhľadávanie v blogoch

Poslom jari nemusia byť len cibuľoviny, sú nimi tiež niektoré trvalky

Nádherný farebný obraz v odtieňoch modrej, ružovej, červenej a fialovej dokážu, v priebehu apríla až mája na slnečnej skalke alebo múriku, vytvoriť taričky (Aubrieta). Svoje botanické meno získali po francúzskom maliarovi kvetín Claudovi Aubrietovi. Najviac sa predávajú ich hybridy so sivozelenými vždyzelenými listami. Medzi kultivary, ktoré upútajú modrou farbou, patria Axcent Blue withEyes - veľký modrý kvet s bielym stredom, alebo výrazne modrý Blaumeise, sýto červené sú napríklad AxcentDarkRednebo Vezuv, menej obvyklá biela farba kvetu je u plnokvetej odrody Winterberg. Pekne pôsobia aj variety s panašovanými listami - Silberrand s bielo panašovanými listami a ružovofialovými kvetmi, GoldenEmperorse žltým krajom listu a modrofialovým kvetom. Po odkvitnutí je dobré bochník zostrihnúť, ak ich chcete uchovať pri ich kráse aj pre ďalší rok.

Medzi klasické ozdoby jarných skaliek z radov trvaliek patrí poniklec (Pulsatilla). Zaujímavý je už od prvého okamihu, keď sa tesne nad zemou začnú objavovať striebristé chĺpky prvých listov a pukov. Než od výsevu prvýkrát vykvitne, trvá rastline až dva roky, ale potom počet kvetov každým rokom pribúda. Najbežnejšími sú kultivary P. vulgaris s bielou, červenou a svetlo fialovou farbou. Svojimi kvetmi je veľmi atraktívny kultivar Papageno v zmesi farieb ružovej, červenej a fialovej. Pulsatillaalbana Lutea je menej obvyklý kultivar so žltými kvetmi. Na záhone je poniklec pôsobivý aj po odkvitnutí, vďaka semenám s dlhým páperím.

Ak máte na záhrade vlhkejšie stanovisko, kde podľa vás nič neporastie, nezúfajte. Spestrite ho zjari kvitnúcimi druhy záhradných prvosienok (Primula). Medzi najznámejšie patria prvosienka domáca (P. denticulata). Okrúhle rubínové (Rubin), lila (Lilac) alebo biele (Alba) hlavičky z drobných kvietkov sa objavia už v marci medzi úzkymi listami. Na veľmi podmáčané miesta je vhodná so svietivo ružovokarmínovými kvetmi (P. rosea). O niečo neskoršia P. cortusoides má taktiež ružové kvety navyše so zaujímavo oblúčkovým okrajom listov.

Obľúbenou trvalkou rastúcou na jar je lomikameň (Saxifraga). Lomikameňov je okolo 400 botanických druhov a s výnimkou Austrálie a Antarktídy sú rozšírené po celom svete. Patria sem ako druhy rastúce na slnečných skalkách, tak vlhkomilné a tieňomilné, rozmanité sú aj vzhľadovo - majú nielen rôzne farby kvetov, ale jednotlivé druhy (hoci väčšina nich tvorí na prvý pohľad podobné vankúšovité porasty) sa výrazne líšia aj v stavbe svojich tiel. Sú to rastliny nenáročné, v prírode väčšinou rastú na kamenistých substrátoch s nepríliš vysokým obsahom živín a väčšinou sú aj veľmi otužilé. Do našich podmienok a hlavne pre začiatočníkov sa hodia skôr druhy nížinné a ich kultivary, ako napr. Saxifragamarginata, S. burserianači S. Ferdinandovi-coburgii.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa