×
Vyhľadávanie v blogoch

Bazalka, kráľovské korenie pre gurmánov, je najlepšie čerstvé

Silice obsiahnuté v bazalke povzbudzujú činnosť tráviacich orgánov, skvalitňujú trávenie, obmedzujú nadúvanie a pôsobia mierne dezinfekčne. Vďaka svojej vôni sa pridáva do čajových zmesí, je zložkou aromatických osviežujúcich kúpeľov, ale jej hlavné miesto je v kuchyni (nesmie chýbať pri príprave šalátov, omáčok na cestoviny a polievok). Trsy bazalky možno pestovať na záhone aj v nádobách, krásne vyzerajú aj voňajú. V niektorých oblastiach je považovaná za posvätnú rastlinu - krík bazalky má ochrániť dom aj rodinu pred zlými silami. Ani za oknami našich babičiek kríček bazalky nikdy nechýbal, jej aróma odpudzuje totiž hmyz.

Rastlina má svoj pôvod v Indii, ale už od stredoveku bola bazalka, patriaci do čeľade hluchavkovitých, rozšírená aj v Európe. Dnešná ponuka obchodov zahŕňa veľké množstvo kultivarov s rozmanitou farbou kvetov s odtieňmi bielej, ružovej až fialovej. Aj listy môžu byť viacfarebné, nielen klasické zelené, nijako výnimočná nie je ich až čierno-fialová farba.

Predpestovanie rastliniek zahájte v marci či apríli. Vhodnú nádobu naplňte výsevným substrátom, do neho zamiešajte trochu perlitu, aby zabezpečil prevzdušňovanie a tým aj lepší rast rastliniek. Semená vysievame riedko, zľahka prstom pritlačíme. Substrát pravidelne zavlažujeme. Po vzídení rastliniek, cca po troch týždňoch, ich presadíme do väčších kvetináčov alebo koncom mája priamo na záhon.

Mimo záhradky sa bude rastlinám dobre dariť aj v kvetináčoch na oknách a balkóne či v byte (ale v tom prípade potrebuje dostatok svetla a tepla). Pozor na neskoré jarné mrazíky, bazalka neznáša chlad, vyberte preto k vonkajšiemu vysádzanie dobu, keď už budete mať istotu, že mrznúť nebude. Rovnako ako pri výseve, nenecháme substrát vyschnúť, inak by mala bazalka kožovité listy, škodí jej však aj nadbytočná zálievka.

Stanovisko vyberte slnečné. Bazalka je náročná na živiny, pôda musí mať dostatok vápnika, kyprosti a humusu, inak nebude rastlina prosperovať. Bazalku na záhradke zasaďte vedľa paradajok. Miluje rovnako bohatú pôdu a pravidelné zalievanie. Paradajky a uhorky tým tiež ochránite pred múčnatkou. Navyše bazalka vraj zvýrazní vôňu paradajok.

Oceníte ju nielen v kuchyni, má aj liečebné účinky. Najčastejšie sa používa vo forme nálevu (1 čajovú lyžičku sušenej bazalky zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút odstáť). Pomáha pri dýchacích ťažkostiach a prechladnutí, podporuje trávenie, znižuje napätie hladkej svaloviny tráviacej trubice a koriguje tak črevné ťažkosti. V období tesne pred kvitnutím má bazalka najintenzívnejší chuť. V kuchyni spracovávame celé lístky, najlepšie ihneď po odrezaní, ako prísadu do šalátov, alebo ich na kúsky pokrájame a použijeme ako korenie k mäsu. Z väčších listov je lepšie odstrániť tuhú stredovú stopka. Najlepšie chutí v kombinácii s kuracím mäsom.

Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa