×
Vyhľadávanie v blogoch

Jedlá záhrada na terase, alebo ako osádzať balkón podľa orientácie na rôzne svetové strany

Čo ale robiť, ak máte k dispozícii len balkón alebo terasu? Poradíme, čo jedlé môžete pestovať, nech už je váš balkón orientovaný na sever alebo na juh. Prácu si navyše zjednodušíte, keď si zadovážite samozavlažovacie kvetináče. Pri zalievaní sa riaďte počasím - čím vyššia teplota, tým viac je potrebné zalievať, ale pamätajte, že každá rastlina má spotrebu vody inú. Záleží tiež na veľkosti a materiály kvetináčov.

Máte balkón na južnej strane? Bude ideálny pre pestovanie rastlín stredomorského typu. Na južnej strane býva slnko najsilnejšie. Všetko rastlinstvo je potreba chrániť pred poludňajším slnkom a výdatne zalievať. Na južnom balkóne sa bude výborne dariť bylinkám, ako sú levanduľa, rozmarín, tymian či oregano, sú nenáročné a znesú veľa slnka. Ak im zaistíte navyše aj priepustnú pôdu s prídavkom piesku, nemusíte ich ani hnojiť. Na pestovanie na južnej strane sú ideálne taktiež paradajky alebo papriky. Zalievame ich tak, aby bol substrát vlhký (v príliš suchom substráte uschnú, v mokrom naopak zhnijú). Aby bola ilúzia stredomoria dokonalá, nechajte steny porásť viničom alebo vistériou. Vytvoríte si tak príjemný kútik, kde budete nielen radi záhradníčiť, ale aj relaxovať.

Že je vaša terasa orientovaná na sever a nič tu neporastie? Omyl, na severnom balkóne sa zamerajte na pestovanie byliniek. Pestovanie rastlín na balkóne orientovanom na sever je veľkou výzvou. Dariť sa tu bude bylinkám, ktoré nie sú tak náročné na slnko. Porastie tú pažítka, petržlenligurček alebo napríklad medvedí cesnak. Rovnako tak listové šaláty, ako je mangold alebo špenát, bohaté na vitamíny, je možné zasadiť na severnej strane. Skúsiť môžete pestovanie kapucínky alebo nechtíka, ktoré sú tiež jedlé a navyše liečivé.

Ak máte balkón na západ, skúste vysadiť drobné ovocie - ríbezle, egreše, lesné jahody. Ak kríky, vysadíte skoro na jar alebo na jeseň, keď ešte nemajú listy, ovocie sa vám odvďačí lahodnou chuťou. V letných mesiacoch si potom pochutíte na sladkých plodoch. Z byliniek sa tu bude dariť medovke, petržlenu či bazalke. Do nádob môžete vysiať aj zeleninu, napr. reďkovky, ktoré sú bohaté na vitamín C. Ich veľkou výhodou je úroda už šesť týždňov od výsevu.

Pre zelenú oázu je najideálnejší východnej balkón. Pestovať tu môžete aj náročnejšie rastliny, ako je petržlen, pažítka alebo šalvia. Ako na jeseň, tak na jar vysaďte listové šaláty a reďkovky, v lete popínavé fazule, hrášok, kríkové paradajky, papriky, ale aj jahody. Ak zaistíte rastlinám dostatočnú zálievku, môžete na východnom balkóne pestovať v podstate čokoľvek.

Štítok: Rastliny
Related articles

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa